startsida > Recept > Kantarellquiche
print

Kantarellquiche

Smörstekta kantareller på frasig smördegsbotten

I en värmande gryta; stuvade på en gratinerad macka; som smakförhöjare i en krämig, gräddig pasta.. Högtiden för den svenska skogens guld är här! Vi väljer att servera våra gyllene kantareller på en bädd av smördeg och crème fraiche, toppad med timjan: festligt men busenkelt när du använder färdig smördeg! Lyxigare än en paj, men med minst lika mycket smak. 

Ingredienser

för 4 portioner
200  g smördeg (bitar eller rulle)
100  g färska kantareller
  liten rödlök
2  msk olja/smör
½  dl creme fraiche
1  kruka timjan
½  tsk salt
2  krm svartpeppar
Förberedelse
40 min
Svårighetsgrad

Rekommenderade produkter

Förberedelse

Steg 1:

Sätt ugnen på 200 grader.

Finhacka löken, rensa och grovhacka kantarellerna. Repa hälften av timjan.

Fräs löken i olja på medelvärme tills den blivit mjuk. Tillsätt kantareller och timjansblad, fräs tills svampens vätska kokat bort. Ta från värmen.

Steg 2:

Lägg ett ark av Toppits® bakplåtspapper på en plåt och placera kylskåpskall smördeg ovanpå. Kavla smördegen enligt instruktioner på förpackningen.

Quiche på smördeg med kantareller och creme fraiche på bakplåtspapper från Toppits

Steg 3:

Bred creme fraiche på smördegsplattorna och lämna 2-3 cm kant runt hela. Strö över svampröran, toppa med salt och peppar.

Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter eller tills smördegen fått färg. Klart!

Bästa till rester!

Om du väljer att göra egen smördeg, se till att göra dubbel sats och frys in den smördeg du inte använder - den håller sig jättebra i frysen, inpackad i Toppits® fryspåsar. Kavla ut till tunna plattor, och lägg gärna ark av bakplåtspapper mellan så att degen inte fastnar. Glöm inte ladda ner vår Foodsaver-app helt utan kostnad, så får du full koll på din frys!

liknande recept

Den allmänt omtyckta, smakrika rökta laxen är vår inspirationskälla – fast vår variant är utan lax och ersatt med fina morotsstrimlor som har marinerats i en kryddig marinad.

Pumpasoppan är en av våra absoluta favoriträtter i höst - gott, blligt och svinnsmart. Med små medel och våra knep piffar du enkelt upp den med toppings av överblivna rester och lagar en jättegod soppa att njuta av under kalla dagar. 

Köttfritt och hållbart alternativ: Använd resterna av rödbetor och gör goda burgare. Läs vidare, så får du se.