startsida > Recept > Antipasti på grillade grönsaker
print

Antipasti på grillade grönsaker

Den klassiska och italienska förrätten är perfekt för grönsaksrester

Överblivna rester av de grillade grönsakerna? Perfekt! Med olivolja, vitlök och färska örter slänger du ihop en antipasti på nolltid. De håller sig fräscha och blir ännu smakrikare om du förvarar dem ett dygn i kylen.

Ingredienser

för 5 portioner
2   vitlöksklyftor
6  kvistar timjan
½  buntar persilja
4  msk olivolja
   Grillade grönsaker, t.ex. zucchini, svamp, paprika..
Förberedelse
10 min
Svårighetsgrad

Rekommenderade produkter

Förberedelse

Steg 1:

Skala 2 vitlöksklyftor och pressa eller finhacka sedan dessa. Plocka bladen från 6 timjankvistar och finhacka dem tillsammans med en halv bunte sköljd persilja. Lägg 4 matskedar olivolja i en skål, blanda med vitlök och hackade örter och krydda med salt och peppar.

Steg 2:

Lägg de kalla grönsakerna du fått över från grillkvällen i en ugnsform. Ringla över den kryddiga oljan och täck formen med Toppits®-plasfolie. Låt det stå i minst 6 timmar, helst över natten så att det hinner suga åt sig ordentligt av smakerna.

Tips!

Antipasti kan göras med väldigt många olika sorters grillade grönsaker. Vårt tips?

Aubergine och zucchini: Tvätta och torka aubergine och zucchini. Skär auberginen i cirka 1,5 cm tjocka skivor och skär zucchinin på längden i 1 cm tjocka stavar. Lägg allt bredvid varandra på en bit Toppits® bakplåtspapper och salta jämnt. Låt vila i 20 minuter. Torka auberginen och zucchinin väl med hushållspapper och se till att täcka grönsakerna väl med 2 matskedar olivolja. Lägg grönsaksskivorna på den heta grillen och grilla i ca 3-4 minuter på varje sida.

För paprika, morötter, svamp: Skölj paprika och morötter och skär dem i bitar, och dela svampen i halvor. Lägg de tre olika grönsakerna i en Toppits® folieform, krydda med salt, i med 1 matsked olivolja och blanda väl. Lägg grilllformen på den heta grillen och grilla grönsakerna i cirka 15-20 minuter. Som ett alternativ till grillen kan grönsaker också tillagas i ugnen. För att göra detta, placera de skurna och oljade grönsakerna på ett ugnsplåt klätt med bakplåtspapper och baka i en förvärmd ugn vid 200°C (220° C över-/undevärme) i cirka 20-25 minuter.

Bästa till rester?

Antipasti kan förvaras i kylskåpet täckt med Toppits® plasfolie i upp till tre dagar.

liknande recept

Somriga smaker i härlig form

Äppelknyten 06.10.2020

Fruktiga äppelknyten formade som små äpplen - ljuvliga, eller hur?

Mandelmjölk passar med sin nötiga smak perfekt för matlagning och bakning och även för den populära mjölkskvätten i kaffet. Vi visar dig hur du själv gör denna mjölk och hur du kan göra mumsiga energibollar av resterna.