startsida > Recept > Västerbottenostpaj
print

Västerbottenostpaj

Krämiga småpajer med västerbottenost - en riktig hit till kräftskivan!

Små, läckra minipajer i portionsformat med nötig, gräddig västerbottenost på frasig botten.. Utan dessa är det ingen riktig kräftskiva, eller hur? Toppa med crème fraiche och löjrom för att ge en lyxig touch till denna enkla och försvinnande goda ostpaj.

Ingredienser

för 20 portioner
   Pajskal
  dl dinkelmjöl, siktat
75  g smör
½  tsk salt
1  msk kallt vatten
   Fyllning
200  g Västerbottenost
3  st ägg
2  dl grädde
1  tsk salt
½  tsk svartpeppar
   Topping: gräslök, Crème fraiche, löjrom..
Förberedelse
1 timme
Svårighetsgrad

Rekommenderade produkter

Förberedelse

Steg 1:

Mixa mjöl, kallt smör i små bitar tillsammans med salt till en smulig deg. Tillsätt vatten och mixa tills du fått en fast deg.

Kavla ut degen på mjölat bakbord, degen ska vara 2-3 mm tjock. Ta ut ca 20 rundlar med utstickare, pepparkaksmått eller ett glas med 8-9 cm i diameter. De små aluminiumformarna från Toppits® är 7 cm i diameter och degen ska vara lite större. Tryck försiktigt ut degen i formarna, ställ i kyl 15 minuter - täck med plastfolie så att degen inte tar åt sig av dofter och aromer från andra livsmedel.

Steg 2:

Riv osten. Vispa samman ägg, grädde, salt och peppar.

Paj med västerbottenost till kräftskiva i formar i aluminium från Toppits

Steg 3:

Sätt ugnen på 220 grader. Ta fram pajskalen och fyll dem med ost. Häll äggstanningen ovanpå.

Grädda pajerna i nedre delen av ugnen i 10-15 minuter eller tills de fått färg och fyllningen stannat.

Servera som de är eller med exempelvis löjrom, crème fraiche och rödlök!

Bästa till rester!

Denna västerbottenostpaj är godast att äta nygräddad. Om du vill förbereda pajerna får du bäst resultat om du fryser in de förgräddade pajskalen innan du fyller dem med ost- och äggstanning. Om du fryser in pajerna med ogräddad fyllning riskerar du att få ett svampigt pajskal vid upptining då fyllningen gör skalet mjukt.

När pajskalen har svalnat fryser du in dem i fryspåsar.

liknande recept

Mandelmjölk passar med sin nötiga smak perfekt för matlagning och bakning och även för den populära mjölkskvätten i kaffet. Vi visar dig hur du själv gör denna mjölk och hur du kan göra mumsiga energibollar av resterna.

Vi är överens: Pizza går alltid hem! Och om du inte har någon ugn tillgänglig, eller om du inte vill förvärma den och vänta länge, kan du också göra en läcker pizza i stekpannan.

Pumpasoppan är en av våra absoluta favoriträtter i höst - gott, blligt och svinnsmart. Med små medel och våra knep piffar du enkelt upp den med toppings av överblivna rester och lagar en jättegod soppa att njuta av under kalla dagar.