startsida > Recept > Sockerkaka med polkagris
print

Sockerkaka med polkagris

Klassisk favoritkaka med vanilj, glasyr och knaprigt strössel

Klassiska bakverk - ett säkert kort. Men, ibland kan det vara skoj, och nödvändigt, med lite förändring. Liva upp en vanlig, saftig vaniljsockerkaka med glasyr och polkagriskross - en riktig fikafavorit i en helt ny skepnad. Mjukt möter knaprigt, och den söta vaniljen gifter sig perfekt med minten i polkagrisen - mums!

Ingredienser

för 8 portioner
200  g smör
2  st ägg
3  dl socker
  dl mjölk
4  dl mjöl
2  tsk bakpulver
1  tsk vaniljpulver
   Glasyr
  dl florsocker
1  msk vatten
   50 g polkakarameller
Förberedelse
1h
Svårighetsgrad

Rekommenderade produkter

Förberedelse

Steg 1:

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla noggrant en 1½-litersform.

Steg 2:

Vispa ägg och socker poröst. Smält smöret och blanda med mjölken. 

Blanda mjöl, bakpulver och vaniljpulver.

Steg 3:

Tillsätt samtliga ingredienser i äggvispet och vispa slätt. Häll ner smeten i formen.

Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 35-45 minuter. Kakan ska ha "stannat"

Steg 4:

Låt kakan svalna något, och vänd den sedan upp-och-ner på ett fat. Låt svalna helt under formen.

Krossad polkagris i Zipper-fryspåse från Toppits

Steg 5:

Lägg polkagrisarna i en Zipper® och krossa karamellerna med hjälp av en kavel eller liknande. Svep eventuellt en kökshandduk innan du börjar krossa. 

Steg 6:

Vispa samman florsocker och vatten tills du får en bra konsistens. Häll glasyren över kakan och strö över det knäckiga polkakrosset. Servera gärna på ett fat klätt med Toppits® tårtpapper - vi äter ju trots allt till en stor del med ögonen :) Njut!

Pssst.. Har du sockerkaka över som du inte hunnit frysa men inte vill slänga? Bryt sönder kakan (skär av toppen där glasyren sitter) och stek smör i en stekpanna. När smöret bubblat klart, häll ner den brutna kakan i pannan och strö över lite salt. Stek till den fått en gyllenbrun yta och servera tillsammans med vispad grädde eller lite sylt.

Bästa till rester!

Om det blir rester över går sockerkakan bra att frysa ner, hel halv, eller i bitar (för snabbare tining). Tänk på: om du på förhand vet att du ska frysa ner hela kakan, vänta då med att hälla på glasyren till när det är dags att äta kakan. 

Sockerkakan kan förvaras i upp till 6 månader i frysen - se till att du registrerar den i Toppits® Foodsaver-app, så att kakan inte glöms bort!

liknande recept

Pretty in pink - färga hamburgarbröden med rödbetor

Ett runt kex, en triangel och så lite glasyr - våra granar är redo!

Jordgubbspaj 13.06.2020

Knäckig, söt smulpaj fylld med somriga jordgubbar