startsida > Recept > Rosa veggieburgers
print

Rosa veggieburgers

Pretty in pink - färga hamburgarbröden med rödbetor

Vad är det nu vi säger? Vi äter med ögonen! Inte undra på att mat och rätter med färgglada grönsaker, frukter eller en härlig sås lockar extra mycket. Krämiga smoothies, grillad zucchini och aubergine, en näringsrik fruktsallad. Varför inte prova på att liva upp den traditionellt beige hamburgerbrödet med lite färg? Med den hälsosamma rödbetsjuicen fixar du ett sprakande rosa hamburgerbröd som passar perfekt till en krispig veggieburgare. Både i smak och på bild.

Ingredienser

för 12 portioner
500  g vetemjöl
1  msk chiafrön
1  tsk salt
1  tsk gurkmjöl (valfritt)
220  ml rödbetsjuice
1  tsk rörsocker
1   färskjäst (ca 42 g)
3  msk kokosyoghurt
1  msk olivolja
1  paket falafelmix
   salladsblad
   tomat (i skivor)
   gurka
   ost
   vegansk majonäs
1  msk örter
   stekt lök
Förberedelse
90
Svårighetsgrad

Rekommenderade produkter

Förberedelse

Ingredienser till grönsaksburgare på falafel med bröd av rödbeta

Steg 1:

Innan du börjar förbereda hamburgarbröden, förvärm ugnen till 180°C (över- och undervärme). Blanda mjöl, chiafrön och salt i en stor skål. Givetvis kan du välja att använda ett annat mjöl som passar dig bättre - som fullkornsmjöl exempelvis.

Steg 2:

Värm sedan upp rödbetsjuicen försiktigt i en kastrull. Se till att vätskan är ljummen eller fingervarm (mellan 35-38°), annars dör jästen och bullarna blir stenhårda. Om du är osäker på temperaturen, testa att doppa en sked i juicen och pressa mot handleden. Om det känns behagligt ljummet är temperaturen lagom.

Steg 3:

Häll nu den varma saften i en liten skål, och addera sedan sockret och jästen. Rör väl tills det att jästen lösts upp. Tillsätt jästsaftsblandningen, yoghurt och olja till de torra ingredienserna och blanda allt till en deg. Knåda sedan degen i fem minuter på en mjölad yta tills den är flexibel och lite fuktig.

Steg 4:

Nu är det dags att forma 12 runda bullar som snart blir hamburgarbröd. Lägg bullarna på en ugnsplåt med Toppits® bakplåtspapper så kan du vara säker på att ingenting fastnar eller bränns fast. Täck plåtarna med en handduk, och låt jäsa på en varm plats i cirka en timme.

Steg 5:

Under tiden som du väntar på att bullarna ska jäsa färdigt kan du förbereda burgarna. Tillaga falafelmixen med kokade vatten enligt instruktionerna på förpackningen, och låt det svälla. När falafeln svällt klart, tillsätt örterna och blanda runt. Med fuktiga händer, forma sedan fyra vegetariska patties.

Steg 6:

Tillbaka till bullarna: nu bör jäsningen vara klar och bullarna ska ha rest sig till perfekt storlek och form. Släng in plåten i ugnen och grädda i cirka 12 minuter. När de bakats klart, låt dem svalna på galler.

Steg 7:

Nu är det dags att steka falafelburgarna. Lägg dem i en stekpanna och stek i cirka 3-4 minuter eller tills det att ytan blivit krispig. Under de varmare månaderna fungerar det såklart perfekt att slänga dem på grillen. Var försiktig när du vänder på burgarna då de lätt faller isär.

Veggieburgers med falafel och rödbeta med topping

Steg 8:

När burgarna är steka och de rosa bröden har svalnat är det dags att göra grönsaksburgarna kompletta. Vår rekommendation: burgarna smakar super tillsammans med tomat, sallad, gurka och picklad rödlök. Och, du får absolut inte glömma något krämigt till: hummus, tzatziki eller kanske salsa? Syrlig fetaost eller salt halloumi bryter dessutom perfekt mot den nötiga falafeln. Enjoy!

Tips!

Se till att baka en extra omgång hamburgerbröd och frys ner de överblivna bröden förpackade i Toppits® fryspåsar med tre skikt - de håller iskristallerna borta! Bröden håller sig fräscha minst tre månader i frysen.  

liknande recept

Bakad cheesecake 20.03.2020

Krämig och mäktig - med dulce de leche

Pannkaksmuffins - enkelt och kladdfritt med Toppits®

Ett runt kex, en triangel och så lite glasyr - våra granar är redo!