startsida > Recept > Pesto på grönsaker och sallad
print

Pesto på grönsaker och sallad

En halv paprika, en morot eller ett litet salladshuvud? 1, 2, 3 och så har vi en pesto!

Finns det bara en ensam morot eller en halv paprika kvar i kylen? Eller ligger där en liten bit överbliven sallad i grönsakslådan? Perfekt! På lite rester kan vi göra en fantastiskt god pesto på ingen tid alls - vad som stoppas i är helt upp till dig, och vad du har att tillgå, såklart. Svinnsmart, billigt och väldigt näringsrikt på samma gång!

Ingredienser

för 3 portioner
150  g grönsaker: morot, sallad, zucchini, paprika
  1 vitlöksklyfta
30  g nötter eller frön (pinjenötter, valnötter, mandlar, pumpa- eller solrosfrön)
   Citronsaft
   Olivolja
   Salt och peppar
Förberedelse
20 min
Svårighetsgrad

Rekommenderade produkter

Förberedelse

Steg 1:

Förvärm ugnen till 200 °C, varmluft. Skölj de grönsaker du valt, och skär sedan dessa i bitar som är cirka 1 cm stora. Täck ugnsplåten med Toppits® bakplåtspapper. Sprid ut grönsakerna på hälften av pappret, droppa över olivolja och krydda med lite salt och peppar. Sprid ut 30 g nötter på hälften av plåten. Rosta i 8-10 minuter i mitten av ugnen.

Steg 2:

Efter rostningen, lägg grönsakerna och nötterna i en avlång behållare. Skala och grovhacka 1 vitlöksklyfta och häll ner detta med grönsakerna tillsammans med 50 ml olivolja och 1 tsk citronsaft. Puréa fint med en stavmixer. Om det behövs, tillsätt lite olivolja tills du får önskad konsistens. Krydda efter smak med salt och peppar.

Pesto på grönsaker och sallad i glasbehållare med Toppits bakplåtspapper

Steg 3:

Häll över din pesto i ett lämpligt glas eller i en liten skål. Sprid ut röran i behållaren och täck med olivolja - detta kommer göra så att peston håller sig fräsch längre.

Tips!

Tips 1:

Peston kan också baseras på bladgrönsaker, till exempel babyspenat, ruccola eller blandsallad. För denna version räcker 100 gram sallad, som mixas med övriga grönsaker.

Tips 2:

Vi mixade ihop en helt vegansk variant av pesto. Om du vill, kan du givetvis blanda i parmesan, men vi lovar att vårt originalrecept även det är fullt av smak!

Bästa till rester!

Basreceptet för pesto är ett perfekt sätt att göra det mesta av de grönsaksrester eller överblivna grönsaker du har där hemma, som du inte riktigt vet vad du ska göra av på annat sätt. Täck skålen med Toppits plastfolie och förvara i kylen tills det är dags att äta peston. Peston håller sig fräsch i cirka fem dagar.

liknande recept

Saftig, näringsrik och mör laxfilé med Toppits® stekpåse

Har du några grönsaker över och behöver inspiration till ett uppfriskande sopprecept? Då har vi den rätta soppan för dig! Så här lyckas du med den spanska gazpachon.

Svenska skogarnas gula guld