startsida > Recept > Kokade du för mycket potatis igår? Baka ett saftigt potatisbröd!
print

Kokade du för mycket potatis igår? Baka ett saftigt potatisbröd!

Hur gott är inte en skiva färskt bröd som fortfarande är ljummen och som du dessutom har bakat själv? Och det bästa av allt är att gårdagens potatisrester används till något gott. Hur du gör brödet, berättar vi i detta recept.

Vintern är den absolut bästa tiden för att mysa därhemma med tända ljus, en varm kopp te, och givetvis något gott och nybakat. Ta vara på den potatis som blev över från gårdagens middag och baka ett billigt potatisbröd: ett supergott alternativ till en klassisk limpa. Potatisen gör att brödet både blir saftigt och håller sig färskt länge, och skorpan blir sådär perfekt knaprig.

Ingredienser

För 1 potatisbröd:

220 g kokt potatis

12 g färsk jäst

320 g ljummet vatten

10 g salt

500 g dinkelmjöl

Tips: Om du får jäst över, går denna utmärkt att frysa in och hålla färsk i våra Toppits®-fryspåsar.

Ingredienser

för 1 portioner
220  g kokt potatis
12  g färsk jäst
320  g ljummet vatten
10  g salt
500  g dinkelmjöl
Förberedelse
2 h
Svårighetsgrad

Rekommenderade produkter

Förberedelse

Steg 1

Skala, koka och mosa potatisen med en potatisstöt. Låt potatisröran svalna.

Steg 2

Rör ihop dinkelmjöl och salt i en bunke.

Rör ut jästen med ljummet vatten och häll den i mjöl- och saltblandningen i bunken. Arbeta degen tills den blir slät.

Steg 3

Tillsätt den mosade potatisen till degen. Rör om bland alla ingredienser.

Täck över degen med bakduk och låt jäsa i 4 timmar.

Nybakat bröd med frasig skorpa bakat från överbliven potatis

Steg 4

Sätt ugnen på 250°C över- och undervärme.

Knåda samman degen på mjölat bakbord och forma till en limpa. Sänk ugnsvärmen till 230°C.

Klä en brödform med bakplåtspapper, lägg degen i formen och grädda i den förvärmda ugnen i 25-30 minuter.

För att ditt goda potatisbröd inte ska fastna i formen, klär du formen med Toppits® bakplåtspapper på rulle. Tack vare anti-stickstrukturen glider det färdigbakade brödet smidigt ur formen när det bakats klart. Du slipper också att tänka på det ständiga problemet med att bakplåtspappret glider och rullar sig: det nya och innovativa bakplåtspappret från Toppits® med glidfri undersida gör bakningen enkel. Dessutom håller sig brödformen ren, eftersom att pappret hindrar fettet från att tränga igenom. Om du upptäcker att brödskorpan när den bakas i ugnen börjar bli lite mörk rekommenderar vi att du täcker den med vår aluminiumfolie så kan du låta brödet bakas vidare i ugnen utan att det bränns. För eventuella rester av brödet: frys ner i våra Toppits® fryspåsar. På så sätt håller det sig fräscht och gott längre.

Nybakat bröd med smör är det bästa vi vet

Bakad potatis, kokt potatis, ugnsrostad potatis.. Alla varianter blir så mycket bättre tillsammans med en klick smör, och vi lovar att detsamma gäller för vårt potatisbröd: skär upp en rejäl skiva bröd, på med smör och toppa med ost. Ett alternativ är att endast låta ett örtsmör smaksätta brödet - hur du förvarar dina örter kan du läsa mer om här.

liknande recept

Söt och knaprig - med choklad och mandel!

En hemgjord, seg julfavorit

Pepparkaksmuffins 18.11.2020

Krämiga, mjuka muffins med kanel, ingefära och nejlika med smak av pepparkaka - perfekta till jul!