startsida > Recept > Knäckiga karamelläpplen
print

Knäckiga karamelläpplen

Sött äpple med ännu sötare karamell - perfekt till Alla hjärtans dag

Med vårt enkla och snabba recept på hemmagjord karamell förvandlar du vanliga äpplen till sötare godissäpplen på ett ögonblick - perfekt till Alla hjärtans dag! Och om du får någon karamell över? Ja, då är det bara att stöpa om resterna till klassikt karamellgodis.

Ingredienser

för 8 portioner
8   äpplen
1  burk kondenserad mjölk (400 g)
50  g flytande honung
150  g socker
150  g smör
   Valfritt: hackade hasselnötter, kokosflingor, strössel, godishjärtan
Förberedelse
20 minuter
Svårighetsgrad

Rekommenderade produkter

Förberedelse

Steg 1:

Skölj och torka av äpplena. Stick ner en träpinne i var och en av äpplena. 

Steg 2:

Häll en burk med sötad kondenserad mjölk, 50 g honung och 150 g socker i en kastrull. Skär smöret i kuber och tillsätt sedan dessa. Koka upp blandningen på medelhög värme och låt sjuda i 5-10 minuter. Rör om hela tiden tills det kokt ihop till en tjock karamellblandning.

Knäckigt äpple med strössel och kokos doppat i karamell på bakplåtspapper från Toppits

Steg 3:

Doppa äpplena till hälften i den knäckiga karamellen. Rulla sedan äpplena i hackade nötter, kokos eller strössel. Sätt gärna fast ett godishjärta på äpplena. Placera sedan karamelläpplena på Toppits® bakplåtspapper. Låt godisäpplena svalna något och njut sedan av det extra söta äpplet. 

Tips: tillsätt gärna 2 till 3 nypor salt till karamellen för en lite djupare knäcksmak. 

Bästa till rester!

Karamelläpplen håller i 2-3 dagar vid rumstemperatur. Tänk på att karamellen blir väldigt hård när den förvaras i kylen.

Får du knäckig karamell över? Då kan du använda denna till att göra eget karamellgodis! För att göra detta, lägg den kvarvarande karamellen i en liten bakform täckt med Toppits® plastfolie. Om formen är modell större, gör den mindre genom att i förväg avgränsa den med plastfolie eller Toppits® aluminiumfolie så att karamellen inte blir för platt. För att göra detta rullar du helt enkelt filmen eller folien till en "korv". Strö flingsalt över karamellen och låt den stelna helt. Ta sedan loss karamellen från formen och skär den i mindre bitar. Slå sedan in var och en av dessa i Toppits® bakplåtspapper. Vid rumstemperatur håller de i cirka 3 veckor. Karamellerna är från början härligt hårda och klibbiga, men efter 1-2 veckor blir de smuligare.

liknande recept

En klassisk och himmelskt god sommartårta perfekt till midsommar

Pretty in pink - färga hamburgarbröden med rödbetor

Tycker du gula bananer smakar toppen, men att bruna ska kastas? Tänk om! Baka på övermogen frukt: svin(n)smart, svin(n)gott!