startsida > Recept > Juliga mördegskakor
print

Juliga mördegskakor

Ett runt kex, en triangel och så lite glasyr - våra granar är redo!

O tannenbaum, o tannenbaum.. Att den gröna, vackra och väldoftande granen är ett måste för många i hemmet under december är ingen hemlighet. Men, trädet barrar, irriterar allergiska näsor och tar en hel del plats.. Testa att baka våra enkla julgranskakor på mördeg istället, och dekorera dem tillsammans med barnen. Med grön glasyr och silverfärgat strössel pyntar ni de spröda kakorna så fint att de till och med ger de klassiska pepparkakorna en match om vem som är nummer ett på gottebordet..

Och, om du ändå vill pryda ditt hem med en vacker gran kan du alltid hänga mördegskakorna i grenarna :)

Ingredienser

för 22 portioner
300  g mjöl
1  paket vaniljsocker (8 g)
350  g florsocker
1  st ägg (M)
200  g smör
Förberedelse
45 min + 30 min jäsning + 10-12 min i ugn
Svårighetsgrad

Rekommenderade produkter

Förberedelse

Steg 1:

Blanda 300 gram mjöl, vaniljsockret och 100 gram florsocker. Knäck ägget och separera gulan från vitan. Häll gulan i mjölblandningen (vitan används senare) och tillsätt sedan 1 msk kallt vatten och 200 gram smör i små bitar. Blanda degen med hjälp av en elvisp och forma den sedan med dina händer tills det att du fått en smidig massa. Forma till en boll, och klä med Toppits® plastfolie. Ställ i kylen i 30 minuter.

Mördeg till julbakning på Toppits bakplåtspapper

Steg 2:

Förvärm ugnen till 160°C i varmluft (180°C med över- och undervärme). Klä en ugnsplåt med Toppits® bakplåtspapper. Dela mördegen i 4 delar. Knåda 3 av dem och kavla ut, på ett lätt mjölat underlag, tills de är 3-4 mm tjocka. Skär degen i form av julgransträd - vår bild visar hur! Plocka upp julgranarna och placera på bakplåtspappret - se till att du inte lägger dem för tätt mot varandra. Baka kakorna i den förvärmda ugnen tills dess att de är gyllene. Det tar ungefär 10-15 minuter.

Steg 3:

Under tiden som du väntar på att kakorna bakas till perfektion, knåda den fjärde bollen deg och kavla tills den är ungefär 3-4 mm tjock. För att skära den cirkulära bottnen till julgranskakorna, använd ett champagneglas, shotglas eller en äggkopp. Placera de runda ogräddade kakorna på en ugnsplåt klädd med Toppits® bakplåtspapper och baka tills det att kakorna är gyllenbruna. Även här gäller 10 -15 minuter. När de är klara, låt samtliga kakor svalna helt.

Steg 4:

Nu är det dags att skapa "limmet" som kommer bygga ihop granarna med marken de står på. Blanda försiktigt 250 g av florsockret med äggvitorna - det är möjligt att du inte behöver hela mängden florsocker. Om blandningen blir för hård, blanda i lite citronjuice eller mjölk. Ta en liten klick av kristyren, lägg i mitten på de runda kakorna och placera sedan trädet ovanpå.

Mördegskakor med form av julgran på Toppits bakplåtspapper

Steg 5:

Nu är det dags att dekorera! För en julgran täckt med snö, placera en tjock klick kristyr på toppen av trädet med hjälp av en tesked. Gravitationen hjälper dig sprida kristyren så att du får en naturligt snötäckt gran.

För mer färgglada och sprakande granar kan du färga kristyren med hushållsfärg i precis den nyans du önskar. Strössel, små chokladknappar och sockerpärlor i guld och silver gör dina granar ännu tjusigare!

Bästa till rester?

Julgranarna förvaras bäst i en kakburk - det är ju trots allt mördegskakor - och håller sig fräscha i minst 3 veckor. Eftersom att kakorna är täckta med kristyr, se till så att de inte ligger på varandra utan bredvid varandra. Så slipper du att dina mästerverk blir förstörda!

liknande recept

Potatisbröd 05.01.2021

Saftigt, mjukt och fluffigt potatisbröd bakat i långpanna

Piroger 15.02.2021

Hemgjorda piroger - för utflykt, till mellanmål, som en snabbfixad lunch..

Knäck med mandel 09.12.2019

Mjuka eller hårda?