startsida > Recept > Hemgjord sushi – enkelt att göra
print

Hemgjord sushi – enkelt att göra

Det verkar mer komplicerat än vad det är: så här gör du sushi. Testa - det lönar sig!

Alla älskar vi sushi. Men varför ska vi bara beställa den på restaurang eller från asiatiska stället runt hörnet? Vi kan ju faktiskt fixa den japanska specialiteten själva. Med lite tips och tricks är det inte alls så svårt att göra våra egna makirullar och fylla dem med det som vi tycker är gott. I det här sushireceptet berättar vi hur du lyckas med rullarna.

Ingredienser

för 6 portioner
1   avokado
6   noriblad (sjögräs)
   Wasabipasta
3  msk risvinsvinäger
½   gurka
1  tsk salt
2  tsk socker
250  g sushiris
   Sojasås att doppa i
   Inlagd ingefära
200  g färsk lax av suhsikvalitet
Förberedelse
1 h
Svårighetsgrad

Rekommenderade produkter

Förberedelse

Gör såhär:

Steg 1:

Skölj sushiriset med kallt vatten tills vattnet är klart. Häll riset i en kastrull, tillsätt dubbel mängd vatten och låt koka upp. Låt småkoka i två minuter utan lock. Lägg sedan på locket, stäng av värmen och låt riset dra i 20 minuter på plattan.

Steg 2:

Blanda risvinäger med socker och salt och rör om tills allt har löst sig. Tillsätt därefter vinägerblandningen i sushiriset, rör noga om och låt det kallna.

Steg 3:

Under tiden kan du förbereda fyllningen: Skär avokado, gurka och fisk i tunna strimlor.

Steg 4:

Nu rullar du ut bambumattan och täcker den helt med ett skikt plastfolie. Plastfolien gör så att riset inte klibbar fast vid mattan. Dessutom skyddar du din bambumatta från att dra åt sig ovälkomna aromer.

Lägg nu ett noriblad med den blanka sidan nedåt på plastfolien och fördela en handfull ris på bladet. Sprid ut riset jämnt, men lämna en 0,5 cm kant upp- och nedtill.

Steg 5:

Lägg lite wasabipasta i mitten på sushiriset och sprid därefter ut din fyllning.

Steg 6:

I det sista steget rullar du ihop dina sushirullar. Det går lättast, om du med hjälp av bambumattan rullar dem ifrån dig. Tänk på att rulla ihop rullen hårt.

Nu är din hemgjorda sushi klar! Nu återstår det bara är att skära upp munsbitar av rullen och sedan är de klara att avnjutas. För den perfekta smakupplevelsen doppar du din hemgjorda sushirulle i lite sojasås och serverar den med lite inlagd ingefära, som sätter en extra piff med sin sötsyrliga smak.

Förvaring av sushi

Om du har gjort för mycket sushi eller om dina gäster inte var så hungriga som du trodde, kan du förvara den utan problem i kylen i ca 2 dagar. Täck bara rullarna med den bit av Toppits® plastfolie, som du tidigare täckte bambumattan med. Dina sushibitar skyddas från lukter i kylen och dessutom återanvänder du plastfolien på ett smart sätt. 

Sugen på lite mer DIY-tips i köket? Vi har en massa olika recept från världens alla hörn för dig: spansk gazpachosoppa för varma dagar, pumpagnocchi eller antipasti på grillade grönsaker.

liknande recept

Vi är överens: Pizza går alltid hem! Och om du inte har någon ugn tillgänglig, eller om du inte vill förvärma den och vänta länge, kan du också göra en läcker pizza i stekpannan.

Av övermogen tomat kan du göra en jättegod hemmagjord ketchup. Ett recept som definitivt platsar på sommarens grillfester!

Har du några grönsaker över och behöver inspiration till ett uppfriskande sopprecept? Då har vi den rätta soppan för dig! Så här lyckas du med den spanska gazpachon.