startsida > Recept > 2-i-1-recept: Hemgjord mandelmjölk och energibollar
print

2-i-1-recept: Hemgjord mandelmjölk och energibollar

Mandelmjölk passar med sin nötiga smak perfekt för matlagning och bakning och även för den populära mjölkskvätten i kaffet. Vi visar dig hur du själv gör denna mjölk och hur du kan göra mumsiga energibollar av resterna.

Växtmjölk är ett populärt alternativ och har med tiden blivit en ersättning för den vanliga komjölken i många hushåll. Havre-, soja- eller nötbaserad mjölk – urvalet bland veganska mjölksorter är stort. Eftersom den omtyckta mandelmjölken har en sådan fyllig smak, kan den användas till mycket och tas ofta med hem från mataffären. Men du kan även enkelt göra din egen mandelmjölk hemma – och det med bara tre ingredienser!  Av mandelpurén som blir över kan du sedan göra mumsiga energibollar – det gör att du minskar ditt matavfall och har perfekta, hälsosamma snacks till hands. Testa 2-i-1-receptet nu:

Ingredienser

för 8 portioner
   För 1 l mandelmjölk:
200  g mandlar (blötlagda över natten)
1  l vatten
   lönnsirap som sötningsmedel
   För energibollarna:
1  kopp av mandelpurén
3  msk jordnötssmör
1  kopp lönnsirap
2  msk (kokos)mjöl
1  block choklad
1  nypa salt
   Valfritt: Kakaopulver och kokosflingor
Förberedelse
30 min
Svårighetsgrad

Rekommenderade produkter

Förberedelse

Gör så här:

Mandelmjölk:

Blötlägg mandlarna i kallt vatten över natten (ca 8 timmar) – då blir det lättare att mixa dem nästa dag.   Häll bort blötläggningsvattnet. Blanda de uppmjukade mandlarna med 1 liter friskt vatten och lite lönnsirap i en mixer och mixa tills du får en jämn, vit vätska. Sila vätskan genom en ren kökshandduk ner i en skål. Nu är din hemgjorda växtmjölk klar. Häll över mjölken i en flaska, förslut den och förvara i upp till fem dagar i kylen. 

Energibollar:

Mandelpurén, som blir över efter silningen av mandelmjölken, kan du nu direkt använda för att göra dina mumsiga energibollar! Mixa purén med jordnötssmör, lönnsirap, choklad och valfri mjölsort i mixern. Forma små bollar av massan och rulla dem efter tycke och smak i kakaopulver eller kokosflingor.  Mums!

För att bevara färskheten, lägger du bara energibollarna i en liten skål och täcker den med Toppits® plastfolie.

Vill du testa några andra söta recept, som du kan njuta av till eftermiddagskaffet eller som ett mellanmål? Spana in vår webbsida och testa att göra goda kanelbullar eller jordgubbspajTesta och ha så kul i köket!

liknande recept

Delikata muffins med en touch av Grekland

Bagels 30.04.2020

En äkta New York-klassiker med frasig utsida och seg insida

De smakar gott var för sig eller tillsammans - och fyller bordet med grönsaker