startsida > Tips & Tricks > Soppgrönsaker: frys in dem och bevara färskheten
print

Soppgrönsaker: frys in dem och bevara färskheten

Soulfood-grönsakssoppa – med bara några få handgrepp kan soppgrönsaker frysas in. Så kan du använda dem för att laga din favoritsoppa snabbt och enkelt.

Finns det något bättre än att värma sig med en nylagad soppa under den kalla årstiden? Soppälskare rekommenderas därför att alltid ha ätfärdiga och förportionerade soppgrönsaker i frysen. Men inte bara soppor drar nytta av den läckra färskheten, även andra maträtter, som till exempel curryrätter eller grytor, får en extra mycket smak av färska grönsaker eller grönsaksbuljong gjord på dem. Vi visar dig hur du enkelt kan frysa in soppgrönt och med få steg tillreda det för snabb användning längre fram.

02. Januari 2023, 13:05 Uhr

Frysa in soppgrönsaker - steg för steg

Soppgrönsaker är en kombination av olika rotfrukter (morötter, selleri, kålrötter), men även purjolök eller örter finns ofta i den. Med några få handgrepp kan du frysa in läckra, förportionerade soppgrönsaker och bevara färskheten. Efteråt kan du trolla fram en aromatisk grönsaksbuljong och bas till olika rätter: 

Steg 1

Tvätta grönsakerna ordentligt för att ta bort rester av sand och jord. Morötter, selleri eller potatis kan rengöras väl med en grönsaksborste.

Steg 2

Riv av det gröna från morötterna.

Steg 3

Dela allt i lika små bitar.

Steg 4

I nästa steg blancherar du soppgrönsakerna.  Koka upp saltat vatten i en kastrull och låt grönsakerna koka i 3 minuter.

Steg 5

Lyft sedan ur dem med en hålslev och spola av dem med kallt vatten. Avkylningen går bäst om grönsakerna kallnar så snabbt som möjligt - för att de ska det kan du enkelt förbereda istärningar med Toppits®-istärningspåsar och lägga grönsakerna i en skål fylld med istärningar.

Steg 6

Efter att grönsakerna har kallnat, låt dem rinna av väl.

Nu kan du packa ner de blancherade soppgrönsakerna i Toppits®-fryspåsar med dubbelförslutning och förvara dem i frysen.

Soppgrönsakerna är nu tillredda, så att de kan konserveras i ungefär ett halvår. Du kan lägga dem direkt i den kokande soppan – på så sätt sparar du inte bara tid under matlagningen, utan drar också nytta av färska grönsaker länge och tar vara på dem helt och hållet.  

För att inga matvaror ska glömmas bort, laddar du enkelt ner vår Toppits® Foodsaver®-app gratis. Om du ännu inte har förbrukat dina soppgrönsaker vid hållbarhetstidens slut, så får du ett meddelande och kan planera in en lämplig maträtt i dina matlagningsrutiner och använda de tillredda grönsakerna.

Rekommenderade produkter

Mer inspiration

Vi visar dig steg för steg hur du fryser in och tinar upp kantareller, champinjoner och andra goda svampar på rätt sätt.

Innan de övermogna bananerna slängs i papperskorgen räddar vi dem och stoppar dem i frysen. Mogna bananer är perfekta för glass, smoothies och muffins. Sluta släng, var svinnsmart - det är vårt motto!

Hög energiboost i små doser