startsida > Tips & Tricks > Frys pumpa: Förläng färskheten på höstgrönsaken
print

Frys pumpa: Förläng färskheten på höstgrönsaken

När höstsäsongen återigen är här, står pumpa högt upp på inköpslistan. För att du ska kunna släppa loss din kreativitet i köket, visar vi dig olika sätt att frysa in höstgrönsaken, så att du alltid har den till hands för olika pumparecept.

Vad är det som har en given plats bland höstens rätter? Rätt gissat: smarriga pumparätter! Det spelar ingen roll om den anrättas i en krämig risotto, en värmande soppa eller tas direkt ur ugnen som grönsakstillbehör – vi älskar pumpor i alla varianter. Från klassikern hokkaido-pumpa, butternut squash till de mer ovanliga ätbara pumpasorterna – vi visar dig hur du enkelt fryser in och håller denna populära gurkväxtart färsk, så att du kan njuta av den hela hösten.

03. Oktober 2023, 08:53

Frys pumpa: Så här gör du!

Pumpa går att frysa in och hålla färsk i olika former. Om den är praktiskt portionerad, kan du ta fram den ur frysen efter några veckor och göra något gott av den. Men det är några saker du bör tänka på. Här kommer två praktiska varianter om hur du preparerar och fryser in pumpa:

Frys in rå pumpa: Det är inte nödvändigt att skala alla pumpasorter innan du äter dem. Skalet på hokkaido-pumpan går t.ex. utmärkt att äta. Innan du fryser in pumpan behöver du alltså inte ta bort skalet. Börja med att tvätta av pumpan noga under varmt vatten. Dela den på mitten och skär bort ändarna. Ta bort fruktköttet och pumpakärnorna med en sked. Skär därefter pumpan i små tärningar eller smala skivor. Lägg dem i en Toppits® fryspåse och frys in. Pumpan håller sig färsk i frysen i upp till tio månader.


Frys in pumpamos: Om du har planer på att använda din frysta pumpa i en soppa eller i en smarrig sås, kan du i stället frysa in den som mos. Förbered pumpan genom att dela den på mitten, gröp ur innanmätet och skär den i små bitar. Fyll en kastrull med cirka 3 cm vatten och lägg i bitarna. Låt sjuda i cirka 20 minuter och rör om då och då tills pumpan är riktigt mjuk. Sedan mixar du bitarna med en stavmixer så att det blir ett fint mos av dem. Låt svalna en stund, lägg moset i en Toppits® SafeLoc®-fryspåse med dubbelförslutning, förslut påsen läcksäkert och lägg den i frysen.

Rekommenderade produkter

Mer inspiration

Ingen sommar utan ananas! Vi visar dig hur du kan förportionera och frysa in denna exotiska frukt. Då har du alltid fryst ananas redo att ta fram för en mumsig frukostskål, somriga cocktails och hälsosamma smoothies.

Med sommarens slut följer även auberginesäsongens slut - men det är verkligen inte slutet för läckra recept som moussaka och liknande! Frys in grönsaken rätt, så kan du njuta av den flera månader senare.

Innan de övermogna bananerna slängs i papperskorgen räddar vi dem och stoppar dem i frysen. Mogna bananer är perfekta för glass, smoothies och muffins. Sluta släng, var svinnsmart - det är vårt motto!