startsida > Tips & Tricks > Undvik matsvinn och konstgjorda färgämnen: här ger vi dig en kristyr med rödbetsjuice och matchapulver
print

Undvik matsvinn och konstgjorda färgämnen: här ger vi dig en kristyr med rödbetsjuice och matchapulver

Sätt färg på julens godisbuffét! Med vårt enkla recept gör du en egen kristyr färgsatt med överbliven rödbetsjuice och överblivet matchapulver som garanterat kommer lysa upp bland julgodiset.

Vi ger kakorna på julbordet en uppfräschning och färgsätter dem på ett nytt och naturligt sätt! I detta recept ger vi dig tips på hur du dekorerar julens kakor och pepparkakor med den bästa kristyren du blandar ihop och färgsätter med naturliga ingredienser utan konstgjorda färgämnen. De vakcraste färgerna bjuder trots allt vår natur på. Med denna naturligt färgade glasyr baserad på florsocker ger du kakorna ordentligt med färg och variation. Vi är redo att välkomna julen!

02. December 2021, 17:36

Ingredienser till egen kristyr

2 x 250g florsocker

2 äggvitor

6-10 msk vatten

Så här gör du:

Pepparkakskristyr (grundrecept)

1. Rör ihop florsockret med äggvitan tills du får en slät smet. 

2. Tillsätt ca 6 msk vatten. Kristyren ska inte vara för rinnig, utan ha en konsistens liknande tjockflytande lava när du skopar upp lite med slickepotten och häller ner i skålen. (Nu kan du färgsätta glasyren precis som du vill).

3. Fyll hälften av kristyren i en spritspåse med ett mycket litet munstycke.

Tips: de överblivna äggulorna kan du utan problem frysa in och använda vid ett senare tillfälle.

Färga med rödbetsjuice

Du kan röra ihop kristyren med lite rödbetsjuice (1 till 3 msk med 250 g florsocker och 1 msk citronsaft). Ju mer rödbetsjuice du använder, desto intensivare rosa färg får du. Viktigt: rör ihop ordentligt, annars får glasyren en ojämn färg. Och, du behöver inte vara orolig: dina kakor kommer inte att smaka rödbetor.

Färga med matchapulver

Matchapulver ger julkakorna eller pepparkakorna en vacker ljusgrön färg. Tillsätt pulvret långsamt i glasyren, tills den får precis den nyans du vill ha. Tänk även här på att röra ordentligt, så att färgen blir jämnt fördelad.

Tips: När du spritsar kristyren ska konsistensen för kanter och konturer vara lika fast som konsistensen på tandkräm. Det är viktigt att du inte spritsar den för snabbt, utan att du gör det i små steg. Tillsätt vattnet droppvis, eftersom kristyr snabbt blir för rinnig i konsistensen. Om den en gång har blivit för rinnig, är det svårt att få rätt konsistens på den igen. När du har gjort klart din royal icing-glasyr täcker du den med  Toppits® plastfolie, så att den inte torkar ut innan du börjar med dekorationen.

Det som kvarstår är bara att fylla en spritspåse från Toppits® med din kristyr. Du dekorerar enkelt dina kakor och kan dessutom välja mellan tre olika spritsmunstycken/tyllar. Munstyckena är återanvändbara och kan enkelt tas bort från spritspåsen och diskas. När du önskar sprista väldigt fina och tunna linjer rekommenderar vi att du klipper av ett litet hörn i botten av spritspåsen.

Rekommenderade produkter

Mer inspiration

Bakade bullar och färskt bröd utan lång jäsning - tack vare frysen

Bakplåtspapper på rulle kan användas på fler sätt än du tror. Med rätt teknik kan du göra om det till muffinsformar eller klippa till det så att det passar perfekt i din runda kakform. Läs vidare, och lär dig mer.