startsida > Recept > Svamprisotto
print

Svamprisotto

Mustig och härligt krämig - precis som vi älskar den!

Röra, röra, röra.. Vi testar att laga risotto på ett annorlunda, och smidigare, sätt: utan kastrull, utan ständig omrörning. Du fixar enkelt risotton i ugn med hjälp av Toppits® stekpåse. Och svampen då? Den tar plåten hand om!

Ingredienser

för 2 portioner
350  g svamp (champinjon eller karl johan)
3  msk olivolja
  msk salt
   peppar
5  kvistar timjan
1   purjolök
150  g risottoris
5  dl grönsaksbuljong
25  g parmesan
   persilja
25  g smör
Förberedelse
15 min + 20 min i ugn
Svårighetsgrad

Rekommenderade produkter

Förberedelse

Steg 1:

Förvärm ugnen till 220°C (200°C i varmluft). Rensa 350 gram svamp, skär i halvor och lägg i en skål. Skölj din timjan, skaka av så den blir torr och skala av bladen från kvisten. Tillsätt 2 matskedar olivolja, 1/2 tsk salt, lite peppar samt timjanbladen till svampen och rör runt. Rengör purjulöken och skär i fina ringar.

Steg 2:

Tillsätt 150 gram risottoris, purjolök (spara några ringar för dekoration) och 5 dl grönsaksbuljong i en 2-in-1-stekpåse från Toppits® och försegla med OptiVit®-ventilen. Täck en ugnsplåt med Toppits® bakplåtspapper och lägg ut så mycket svamp att det täcker hälften av plåten, och placera sedan stekpåsen fylld med risotto bredvid. Sätt in plåten i mitten av ugnen och tillaga både svamp och risotto i cirka 20 minuter.

Steg 3:

Medan du väntar på att riset ska tillagas, finriv 25 gram parmesan. Tvätta persiljan och skaka den torr. Skala av bladen från persiljestjälken och finhacka.

Risotto på tallrik med färsk svamp

Steg 4:

Ta ut plåten från ugnen och öppna risottopåsen. Häll i den rivna parmesanen, 25 gram smör och rör sedan runt. Lägg upp risotton på djupa tallrikar, strö över den hackade persiljan och garnera med den återstående purjolöken. Voilá! En enkel men len, krämig och fräsch risotto.

Bästa till rester!

Det som blir över från din hemlagade risotto förvarar du enkelt i stekpåse i din kyl.
Om du vill värma risotton igen, addera lite mer buljong i påsen, rör runt och värm sedan i ugn på 220°C grader (200°C i varmluft). Om hälften av den ursprungliga portionen är över behöver du cirka 2,5 dl buljong.

Du kan även lägga risottoresterna i en stekpanna - se till att addera buljong innan du sätter igång värmen.

Och, glöm inte att toppa den färdiga risotton med parmesan. Osten gör minst hälften av rätten!

liknande recept

Somriga smaker i härlig form

Det är inte alltid så lätt att bestämma rätt mängd vid tillagningen av bovete. Ofta hamnar för mycket av dessa gryn i kastrullen. Med rätt förvaring av resterna, kan du nästa dag laga goda vegetariska fritters.

Saftig njutning med fräsch rosmarin