startsida > Recept > Smulpaj på överbliven frukt
print

Smulpaj på överbliven frukt

För en portion eller flera: 10 minuters förberedelse - resten sköter ugnen

Ser äpplena lite trötta och skrumpna ut? Är de inte lika krispiga och fräscha som när du köpte dem? Har du några ensamma bär - blåbär, hallon, björnbär - liggandes i frysen? Perfekt - en supergod, enkel smulpaj är bara några minuter bort! Pajen går givetvis att baka på nyinköpt frukt, men passa gärna på att stoppa i bitar av exempelvis övermogna äpplen eller päron som du annars hade kastat i soporna. Under ett sött, knaprigt täcke av smuldeg kommer de verkligen till sin rätt!

Ingredienser

för 2 portioner
225  g frukt eller bär
30  g smör
30  g socker
60  g mjöl
1  nypa salt
Förberedelse
10 min förberedelse + 25 i ugn
Svårighetsgrad

Rekommenderade produkter

Förberedelse

Steg 1:

Förvärm ugnen till 180°C i varmluft (200°C över-/undervärme). Skölj frukten, och skär den i önskad form - tärningar eller skivor - beroende på frukt och fördela den i två ugnssäkra koppar eller skålar.

Smulpaj på frukt och bär i små formar

Steg 2:

Smält 30 gram smör i en liten kastrull på låg nivå. Ta av från värmen. Blanda 30 gram socker, 60 gram mjöl och 1 nypa salt. Tillsätt blandningen till det smälta smöret och rör om med en gaffel för att skapa en smuldeg. Lägg smuldegen i två koppar eller skålar och baka i mitten av ugnen i 25 minuter. Tips: om du har en större mängd frukt att ta vara på, använd en större form och öka mängden frukt och smuldeg.

Tips!

Tips: smulpaj kan tillagas med vilken frukt som helst, och kan rädda den frukt och de bär som du kanske tror har passerat sitt bäst före-datum (t.ex. mjuka plommon, nektariner, aprikoser, körsbär). Rester av övermogna eller mosiga bär (jordgubbar, hallon, vinbär) kan frysas ner för längre förvaring i fryspåsar från Toppits®. Sedan är det bara att ta upp från frysen och lägg direkt i formen innan du täcker med den söta smuldegen. Resten sköter ugnen.

Bästa till rester!

Om inte all smulpaj går åt,  täck formen med Toppits® aluminiumfolie. Värm igen dagen efter på 180°C i varmluft i cirka fem minute, så får du åter ett gott, krispigt täcke på din paj. Med vaniljglass eller vaniljsås smakar den allra godast!

liknande recept

Pannkaksmuffins - enkelt och kladdfritt med Toppits®

Den klassiska och italienska förrätten är perfekt för grönsaksrester

Ett snabbt och enkelt recept på supergoda, klassiska amerikanska kakor med tre sorters choklad