startsida > Recept > Smulpaj på överbliven frukt
print

Smulpaj på överbliven frukt

För en portion eller flera: 10 minuters förberedelse - resten sköter ugnen

Ser äpplena lite trötta och skrumpna ut? Är de inte lika krispiga och fräscha som när du köpte dem? Har du några ensamma bär - blåbär, hallon, björnbär - liggandes i frysen? Perfekt - en supergod, enkel smulpaj är bara några minuter bort! Pajen går givetvis att baka på nyinköpt frukt, men passa gärna på att stoppa i bitar av exempelvis övermogna äpplen eller päron som du annars hade kastat i soporna. Under ett sött, knaprigt täcke av smuldeg kommer de verkligen till sin rätt!

Ingredienser

för 2 portioner
225  g frukt eller bär
30  g smör
30  g socker
60  g mjöl
1  nypa salt
Förberedelse
10 min förberedelse + 25 i ugn
Svårighetsgrad

Rekommenderade produkter

Förberedelse

Steg 1:

Förvärm ugnen till 180°C i varmluft (200°C över-/undervärme). Skölj frukten, och skär den i önskad form - tärningar eller skivor - beroende på frukt och fördela den i två ugnssäkra koppar eller skålar.

Smulpaj på frukt och bär i små formar

Steg 2:

Smält 30 gram smör i en liten kastrull på låg nivå. Ta av från värmen. Blanda 30 gram socker, 60 gram mjöl och 1 nypa salt. Tillsätt blandningen till det smälta smöret och rör om med en gaffel för att skapa en smuldeg. Lägg smuldegen i två koppar eller skålar och baka i mitten av ugnen i 25 minuter. Tips: om du har en större mängd frukt att ta vara på, använd en större form och öka mängden frukt och smuldeg.

Tips!

Tips: smulpaj kan tillagas med vilken frukt som helst, och kan rädda den frukt och de bär som du kanske tror har passerat sitt bäst före-datum (t.ex. mjuka plommon, nektariner, aprikoser, körsbär). Rester av övermogna eller mosiga bär (jordgubbar, hallon, vinbär) kan frysas ner för längre förvaring i fryspåsar från Toppits®. Sedan är det bara att ta upp från frysen och lägg direkt i formen innan du täcker med den söta smuldegen. Resten sköter ugnen.

Bästa till rester!

Om inte all smulpaj går åt,  täck formen med Toppits® aluminiumfolie. Värm igen dagen efter på 180°C i varmluft i cirka fem minute, så får du åter ett gott, krispigt täcke på din paj. Med vaniljglass eller vaniljsås smakar den allra godast!

liknande recept

Knaprigt knäcke kryddat med kummin!

Muslibars 06.10.2020

Snabb bakning som ger snabb energi - hemgjorda, supergoda bars med choklad!

Hur gott är inte en skiva färskt bröd som fortfarande är ljummen och som du dessutom har bakat själv? Och det bästa av allt är att gårdagens potatisrester används till något gott. Hur du gör brödet, berättar vi i detta recept.