startsida > Recept > Saffransbriocher
print

Saffransbriocher

Ljuvligt juliga briocher i muffinsformar med smak av saffran

Lätta, puffiga och gyllene saffransbriocher - passar lika bra på efterrättsbordet vid jul som med en kopp te eller glögg till advent. Här ger vi dig ett enkelt recept med full smak och färg på de små, fluffiga bullarna som även kan delas på mitten och strykas med ett lager smör, eller varför inte doppa dem i strösocker för en sötare variant? 

Receptet ger dig en julig version på den franska briochen som får sin rika, fylliga smak och spröda yttre tack vare massor av smör och ägg. 

Tips! För en ännu lyxigare bulle: baka in en vit chokladbit i mitten av bullarna :)

Ingredienser

för 25 portioner
  dl mjölk
25  g jäst
3   ägg
½  dl socker
½  g saffran
1  krm salt
  dl vetemjöl
200  g smör
   Topping: 0.5 dl mjölk eller 1 ägg
   florsocker
Förberedelse
30 min, 1 h jäsning, 10 min bakning
Svårighetsgrad

Rekommenderade produkter

Förberedelse

Steg 1:

Ta fram smöret och dela i mindre bitar, låt mjukna något. Lös upp jästen i ljummen mjölk.
Mortla saffranet tillsammans med lite socker.

Steg 2:

Tillsätt saffran, socker, salt, mjöl och ägg och arbeta väl, gärna med maskin, tills degen släpper från kanterna.
Tillsätt smöret, en bit i taget tills allt är blandat.
Täck bunken med Toppits® plastfolie och låt jäsa i en timme.

Steg 3:

Ställ Toppits® Flower muffinsformar i en muffinsplåt.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i mindre delar och forma till bollar som du lägger muffinsformarna.
Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, minst i en timme.

Sätt ugnen på 225 grader.

Saffransbriocher i muffinsformar från Toppits på muffinsplåt

Steg 4:

Pensla briocherna med mjölk eller uppvispat ägg.
Grädda i nedre delen av ugnen tills briocherna fått färg, ca 7-10 minuter.
Låt svalna och pudra med florsocker.

Bästa till rester!

Som med de flesta bröd, kakor och bakverk är saffransbriocherna absolut godast nybakade, men dessa briocher går också bra att frysa ner - perfekt om du börjar baka inför jul tidigt i december för att slippa stressen längre fram! Efter att briocherna svalnat helt, frys ner dem i Toppits® treskisktsfryspåsar (nu från 35% återvunna resurser!). Briocherna håller sig fräscha i frysen i cirka 3 månader. Testa vår Foodsaver App för full koll på innehållet i din frys - så glömmer du inte bort briocherna till nästa jul.. 

liknande recept

Söt och knaprig - med choklad och mandel!

Ett snabbt och enkelt recept på supergoda, klassiska amerikanska kakor med tre sorters choklad

Spritsade julgranar av choklad på pinne