startsida > Recept > Polenta-pommes frites av överblivna majsgryn
print

Polenta-pommes frites av överblivna majsgryn

Fick du lite polena över? Majsgrynen smakar minst lika bra dagen efter, så passa på att göra goda pommes frites av resterna.

Oavsett hur många gånger du kokat ris, makaroner, nudlar eller pasta brukar det ofta bli stora mängder över, eller hur? Vissa livsmedel är helt enkelt svårare att beräkna mängd av, och även polenta kan räknas till dessa. Mättnaden har infunnit sig sedan länge, men i kastrullen finns hälften kvar. De tillagade majsgrynen ska givetvis inte hamna bland matavfallet, men vad gör vi av dem? Vi har ett smart tips för hur du tar tillvara på resterna: gör dem till pommes frites - vi vågar näsan lova att det blir ännu godare. Det tar nästan ingen tid alls, och är ett perfekt sätt att på ett hållbart sätt ta hand om dina rester.

Ingredienser

för 4 portioner
350  g polenta
1  l grönsaksbuljong
1   krossad vitlöksklyfta
2  msk jästflingor (alternativ)
2  msk olivolja
   rosmarin och timjan
   salt, peppar
Förberedelse
60 min
Svårighetsgrad

Rekommenderade produkter

Förberedelse

Gör såhär:

  1. Skölj först av örterna, torka dem försiktigt och finhacka dem.
  2. Koka upp grönsaksbuljongen i en rymlig kastrull. Ta försiktigt bort kastrullen från spisen och tillsätt därefter polentan lite i taget under omröring.
  3. I nästa steg rör du ner den krossade vitlöksklyftan, jästflingorna och olivoljan.
  4. Nu återstår bara att tillsätta de finhackade örterna och smaka av med salt och peppar.

Svinnsmarta polenta pommes frites bakade på bakplåtspapper från Toppits

Steg 2: förvandla polena till pommes

Nästa steg för att göra polenta-pommes frites av resterna, är att ta fram Toppits® bakplåtspapper och lite olivolja.

Så här gör du:

  1. Sätt ugnen på 200°C (över- och undervärme)
  2. Fördela den fasta polentaröran på en köksbräda och bred ut den till ett jämnt och slätt lager
  3. Skär därefter polentan i fingerlånga och tjocka stavar
  4. Klä en ugnsplåt med Toppits® bakplåtspapper med glidfri undersida. Sprid ut polenta-pommes fritesen jämnt på bakplåtspappret, precis som du brukar göra med vanliga pommes frites.
  5. Pensla pommes fritesen lätt med olja och baka i ugnen i 30-40 minuter tills de är knapriga.

Nu är ditt supergoda tillbehör eller snacks klart! Dessutom har du minskat det dagliga matsvinnet. Om du vill få ytterligare tips och recept på hur du tillvaratar rester, kan du ta en titt på toppits.se/recept.

liknande recept

Köttfritt och hållbart alternativ: Använd resterna av rödbetor och gör goda burgare. Läs vidare, så får du se.

Rödbetshummus 17.02.2020

Nyttig, krämig, vegetarisk kikärtsröra

Delikata muffins med en touch av Grekland