startsida > Recept > Nektaringalette
print

Nektaringalette

Saftig och härlig paj direkt från plåten

Ta vara på de goda nektarinerna medan de är i säsong och bjud på en god galette (en bättre fransk benämning för en "platt, frasig paj") till helgens fikor. Den klassiska degen gör du på ett ögonblick: mjöl, vatten och en nypa salt är allt som behövs. Med en fyllning på krämiga nektariner blir pajen till ett sant, och sött, nöje.

Ingredienser

för 12 portioner
4  dl mjöl
1  nypa salt
125  g kallt smör
1  kg nektariner
2  msk socker
2  msk havregryn
1   ägg
2  msk flagnad mandel
1  tsk flytande honung
Förberedelse
65 min + 1h kylning
Svårighetsgrad

Rekommenderade produkter

Förberedelse

Steg 1:

Häll 4 dl mjöl i en skål. Addera en nypa salt och 125 g kallt smör, delat i små bitar. Använd en elvisp eller dina händer för att blanda allt. Tillsätt 6 matskedar vatten, och forma till en boll. Täck degbollen med Toppits® plastfolie och låt vila en timme i kylen.

Steg 2:

Knåda degen ordentligt på ett mjölat underlag och rulla den till en cirkel på cirka 40 cm. Lägg cirkeln på en ugnsplåt du klätt med Toppits® bakplåtspapper.

Steg 3:

Värm ugnen till 200°C (180°C i varmluft). Skölj cirka 1 kg nektariner, torka av, halvera, kärna ur och skär sedan i tunna skivor. Lägg dem i en skål och blanda med 2 matskedar socker.

Steg 4:

Häll 2 matskedar havregryn över degen, men undvik att täcka kanterna (låt ca 3 cm vara fritt från gryn). Placera nektarinskivorna tätt bredvid varandra på degbotten - även här ska du undvika att täcka kanterna. Vik sedan kanterna över nektarinerna och tryck till försiktigt.

Steg 5:

Knäck ägget i en liten skål och blanda runt med en gaffel. Täck kanterna med ägget med hjälp av en kakpensel. Toppa med 1 matsked socker och 2 matskedar flagnad mandel. Baka galetten i din förvärmda ugn i cirka 40-45 minuter tills att den fått en gyllene yta.

Paj med nektariner på Toppits® bakplåtspapper

Steg 6:

Efter att galetten bakats klart, mixa 1 tesked honung med en tesked kokande vatten och täck den varma galetten med vätskan.

liknande recept

Det verkar mer komplicerat än vad det är: så här gör du sushi. Testa - det lönar sig!

Somriga smaker i härlig form

Ett måste för varma sommardagar: Färsk citronglass. Helt klart den mest uppfriskande användningen av rester!