startsida > Recept > Nektaringalette
print

Nektaringalette

Saftig och härlig paj direkt från plåten

Ta vara på de goda nektarinerna medan de är i säsong och bjud på en god galette (en bättre fransk benämning för en "platt, frasig paj") till helgens fikor. Den klassiska degen gör du på ett ögonblick: mjöl, vatten och en nypa salt är allt som behövs. Med en fyllning på krämiga nektariner blir pajen till ett sant, och sött, nöje.

Ingredienser

för 12 portioner
4  dl mjöl
1  nypa salt
125  g kallt smör
1  kg nektariner
2  msk socker
2  msk havregryn
1   ägg
2  msk flagnad mandel
1  tsk flytande honung
Förberedelse
65 min + 1h kylning
Svårighetsgrad

Rekommenderade produkter

Förberedelse

Steg 1:

Häll 4 dl mjöl i en skål. Addera en nypa salt och 125 g kallt smör, delat i små bitar. Använd en elvisp eller dina händer för att blanda allt. Tillsätt 6 matskedar vatten, och forma till en boll. Täck degbollen med Toppits® plastfolie och låt vila en timme i kylen.

Steg 2:

Knåda degen ordentligt på ett mjölat underlag och rulla den till en cirkel på cirka 40 cm. Lägg cirkeln på en ugnsplåt du klätt med Toppits® bakplåtspapper.

Steg 3:

Värm ugnen till 200°C (180°C i varmluft). Skölj cirka 1 kg nektariner, torka av, halvera, kärna ur och skär sedan i tunna skivor. Lägg dem i en skål och blanda med 2 matskedar socker.

Steg 4:

Häll 2 matskedar havregryn över degen, men undvik att täcka kanterna (låt ca 3 cm vara fritt från gryn). Placera nektarinskivorna tätt bredvid varandra på degbotten - även här ska du undvika att täcka kanterna. Vik sedan kanterna över nektarinerna och tryck till försiktigt.

Steg 5:

Knäck ägget i en liten skål och blanda runt med en gaffel. Täck kanterna med ägget med hjälp av en kakpensel. Toppa med 1 matsked socker och 2 matskedar flagnad mandel. Baka galetten i din förvärmda ugn i cirka 40-45 minuter tills att den fått en gyllene yta.

Paj med nektariner på Toppits® bakplåtspapper

Steg 6:

Efter att galetten bakats klart, mixa 1 tesked honung med en tesked kokande vatten och täck den varma galetten med vätskan.

liknande recept

Delikata muffins med en touch av Grekland

Har du några grönsaker över och behöver inspiration till ett uppfriskande sopprecept? Då har vi den rätta soppan för dig! Så här lyckas du med den spanska gazpachon.

Ett måste för varma sommardagar: Färsk citronglass. Helt klart den mest uppfriskande användningen av rester!