startsida > Recept > Marängspöken
print

Marängspöken

Boooo! Här kommer spöken gjorda av maräng, ute efter alla med sötsug, liten som stor..

För Halloween, för födelsedagsfesten eller som en roligare version att blanda i marängsvissen: våra sockersöta marängspöken får sin form med hjälp av Toppits® spritspåsar och stelnar sedan säkert i ugnen. 

Ingredienser

för 30 portioner
100  g florsocker
100  g strösocker
3   ägg (M)
1  nypa salt
1  tsk citronjuice
50  g mörk choklad
Förberedelse
35 min förberedelse, 1.5-2h i ugn
Svårighetsgrad

Rekommenderade produkter

Förberedelse

Steg 1:

Förvärm ugnen till 90°C i varmluft. Klä två ugnsplåtar med Toppits® bakplåtspapper. Blanda 100 g florsocker med 100 g strösocker. 

Steg 2:

Lägg 3 äggvitor tillsammans med en nypa salt och 1 tsk citronsaft i en ren, fettfri skål.Vispa med en elvisp (eller matberedaren) tills vätskan är stel. Tillsätt sockerblandningen gradvis till äggvitorna och fortsätt att vispa kraftigt tills sockret har lösts upp och blandningen får en fin glans.

Steg 3:

Häll marängen i en Toppits® spritspåse. Klipp en 3 cm öppning för de stora, sittande spökena. För varje spöke, spritsa först en stor blob, sedan en medium blob och till sist en liten blob på toppen medan du drar spritspåsen uppåt så att ett litet hörn skapas. För små, liggande spöken, lägg marängen i en Toppits® spritspåse med ett perforerat munstycke. Spritsa marängen på bakplåtspapper - börja med huvudet, sedan armarna och kroppen.

Steg 4:

Låt marängspökena torka i cirka 1,5 till 2 timmar i den förvärmda ugnen med ugnsluckan något öppen (kläm t.ex. fast en träsked). Marängspökena ska kännas torra och lossna från pappret. Ta sedan plåten ur ugnen och låt den svalna helt.

Spöken av maräng med ögon av choklad på Toppits bakplåtspapper

Steg 5:

Skapa ögonen på marängspökena med hjälp av smält choklad. Du kan fylla chokladen i en spritspåse som du inte sätter munstycke på utan endast klipper av spetsen på. 

Bästa till rester!

Maräng drar åt sig fukt från luften. Förpackad i plåtburkar eller i Toppits® Zipper® eller SafeLoc® - pressa ut luften så mycket som möjligt innan du stänger - håller sig marängspökena i minst en vecka.

liknande recept

Tycker du gula bananer smakar toppen, men att bruna ska kastas? Tänk om! Baka på övermogen frukt: svin(n)smart, svin(n)gott!

Jordgubbspaj 13.06.2020

Knäckig, söt smulpaj fylld med somriga jordgubbar

Visst går det att köpa spektulatius, men man måste inte. Vårt förslag: Baka de kryddiga julkakorna själv i stället!