startsida > Recept > Läckra patties av rödbetor som blivit över
print

Läckra patties av rödbetor som blivit över

Köttfritt och hållbart alternativ: Använd resterna av rödbetor och gör goda burgare. Läs vidare, så får du se.

Rödbetor är perfekta att toppa salladen med. De adderar färg och förhöjer samtidigt rätten med sin speciella, jordiga smak. Ofta blir det några rödbetor över. Då är det läge att använda resterna på ett smart sätt.
Rödbetsburgare är jättegoda, hälsosamma och dessutom ett vegetariskt alternativ till den traditionella hamburgaren av köttfärs.

Ingredienser

för 8 portioner
350  g rödbetor, skalade och skurna i tärningar
90  g quinoa
100  g ricottaost
½   lök
2  msk ströbröd
1   ägg
1   hackad vitlöksklyfta
2  tsk citronsaft
   Salt och peppar
Förberedelse
1 h 30 m
Svårighetsgrad

Rekommenderade produkter

Förberedelse

Så här gör du

Steg 1:

Sätt ugnen på 180°C, riv av en bit Toppits® bakplåtspapper på rulle med glidfri undersida och täck en bakplåt med pappret.

Steg 2:

Tillaga quinoan enligt anvisningarna på paketet.

Steg 3:

Skär rödbetorna i stora tärningar, sprid ut dem på bakplåtspappret och ringla över lite olivolja. Baka i ugnen i ca 30 minuter. Ta ut plåten ur ugnen och låt grönsakerna svalna.

Steg 4:

Därefter mixar du rödbetorna försiktigt med en stavmixer till en finfördelad massa. Det ska inte bli en puré av tärningarna, utan de ska fortfarande ha viss textur kvar.

Steg 5:

Nu blandar du ihop övriga ingredienser med rödbetsmassan i en skål. Om massan blir för vattnig, kan du tillsätta lite mer ströbröd i blandningen. När du har fått önskad konsistens smakar du av blandningen.

Steg 6:

Nu kan du forma dina burgare. Låt dem vila en halvtimme i kylen, täckta med Toppits® plastfolie.

Steg 7:

Till sist lägger du burgarna på bakplåtspappret. Grädda dem i ugnen på båda sidorna, tills de är lätt krispiga på utsidan. Vänd försiktigt på burgarna med en stekspade efter 15 minuter i ugnen och grädda därefter andra sidan i ytterligare 15 minuter – tack vare antistick-strukturen blir det lätt att vända på dem utan att de fastnar på pappret.

Nu är dina mumsiga vegetariska burgare av överblivna rester klara att ätas. De är oemotståndligt goda med olika toppings som du gillar och en smarrig sås eller varför inte bara med en dipp!


Ställer du dig ofta frågan vad du ska göra med dina grönsaksrester? Vad sägs om att göra en blomkålspizza? Eller om du är sugen på något sött kan du göra en morotskaka i glas.

liknande recept

Ren och simpel grillnjutning

Svamprisotto 23.10.2019

Mustig och härligt krämig - precis som vi älskar den!

Den perfekta starten på grillsäsongen: Grillad avokado fyllda med en lätt quinoiasallad!