startsida > Recept > Knäck med mandel
print

Knäck med mandel

Mjuka eller hårda?

Knäck med smak av kola och nötter - visst är det ett absolut måste under jul? Laga en rejäl omgång, smaka några och förvara resten i en lufttät burk. Lakrits, polkagris, saffran, vanilj, flingsalt, choklad - det är bara smak och tycke som bestämmer hur nyskapande dina knäck blir. En vattendelare är knäckens konsistens - läs vidare för att få godiset precis så mjukt eller hårt som du önskar. 

Ingredienser

för 60 portioner
  dl socker
  dl ljus sirap
  dl grädde
50  g mandel
   en klick smör
   eventuellt: lakrits, choklad, vaniljpulver..
Förberedelse
1 timme
Svårighetsgrad

Rekommenderade produkter

Förberedelse

Steg 1:

Ta fram en ugnsplåt och smörj med lite smör - det gör att knäckformarna inte glider rundor. Ställ sedan upp formarna (se till att de inte står för tätt) på plåten. Blanda lika delar socker, ljus sirap och grädde i en tjockbottnad (gärna emaljerad) kastrull - vi valde att ta 1.5 dl av vardera ingrediens. Om du använder en tjockbottnad kastrull håller smeten sig varm längre när det är dags att portionerna den i formarna. 

Steg 2:

Koka upp blandningen (på medeltemperatur) och låt det koka - det får inte sjuda. Rör om ofta och håll koll på temperaturen - den kan stiga väldigt fort! För att bestämma hård- eller mjukhet på dina knäck kan du använda en termometer:

  • Mjuka knäck: 122-125°C
  • Hårda knäck med segt center: 140-145°C
  • Karamellig, riktigt knäckig (akta tänderna!) knäck: 155-160°C

Har du inte temometer? Använd det klassiska kulprovstestet där du fyller ett glas med vatten och sedan doppar knäcksmeten i denna.

  • Smeten flyter ut: koka längre
  • Smeten går att forma till en kula: klar
  • Smeten går att "bryta" sönder: hård knäck
  • Smeten stelnar direkt: knäckig, karamellig knäck

Knäck och julgodis med knäckformar från Toppits

Steg 3:

Ta kastrullen/grytan från ugnsplattan och blanda i en klick smör och rör runt. Om du önskar smaksätta knäcken (lakrits, mandel, choklad etc.) rör du ner dessa ingredienser i smeten nu. Var sen snabb på att hälla upp smeten i formarna - smeten stelnar nämligen väldigt fort! För att behålla en mysig stämning vid julgodisbakandet rekommenderar vi att använda en knäcktratt. Att fördela knäcken med skedar är ganska meckigt och kan orsaka en hel del spill och klet. 

När knäcken är fördelad i formarna, ställ in plåten i kylen och låt stelna. Mums!

Bästa till rester: 

Förvara knäcken i en lufttät burk, och lägg gärna Toppits® bakplåtspapper mellan lagren så undviker du att du får fatt på 10 knäck när du egentligen bara ville ha en (eller tre..). 

liknande recept

Visst går det att köpa spektulatius, men man måste inte. Vårt förslag: Baka de kryddiga julkakorna själv i stället!

Perfekt svalkande efterrätt för varma sommardagar

Punktligt till världschokladdagen har vi tagit fram ett speciellt recept för alla gottgrisar därute: vegansk apelsin-chokladtryffel. Mjukt smältande innehåll täckt med knaprig mörk choklad – helt enkelt oemotståndligt!