startsida > Recept > Klassiska saffransbullar
print

Klassiska saffransbullar

Saffransbullar, lussebullar eller lussekatter? De är lika goda oavsett - vi ger dig ett enkelt recept för ljuvligt saftiga bullar

Lucia eller inte - dessa bullar passar närhelst suget faller på! Om vi skulle få välja ett bakverk i december.. ja, då står det mellan pepparkakor och lussebullar. Gyllene bullar som alla andra år skiner upp (och går åt..) på adventsfikor och glöggmingel, men som nu får ätas hemma i soffan tillsammans med de närmsta. Och lika goda är dem för det. 

Underbar, värmande god saffran smaksätter och färglägger de goda bullarna som gör sig allra bäst matchat med en kopp glögg eller julmust. Här, i form av klassiska lussekatter men det går givetvis bra att skapa andra former - se bara till så att figurerna är någorlunda lika stora, så att vissa inte bränns i ugnen, och andra inte bakas tillräckligt länge. 

Vårt recept för de godaste lussebullarna är utan fyllning och utan kesella. 

Ingredienser

för 30 portioner
150  g smör
1  g saffran
½  msk citronsaft
50  g jäst
5  dl mjölk
1  st ägg
1  dl socker
½  tsk salt
12  dl mjöl
   Mjöl till utbakning
   Topping
1   ägg
   Russin
   Sockerlag
½  dl vatten
½  dl socker
Förberedelse
1 h + 1 h jäsning + 15 min gräddning
Svårighetsgrad

Rekommenderade produkter

Förberedelse

Steg 1:

Ta fram smöret så att det blir rumstempererat.

Mortla saffran och tillsätt lite citronsaft, låt stå och dra. Lös upp jästen i ljummen mjölk.

Dela smöret i mindre bitar och tillsätt.

Deg för saffransbullar som jäser i en skål täckt med Toppits plastfolie

Steg 2:

Tillsätt ägg, socker, salt och saffran. Häll i lite mjöl i taget och arbeta samman till en glansig och smidig deg som släpper från bunkens kanter. Det tar ca fem minuter med maskin eller tio minuter för hand.

Plasta in bunken med Toppits® plastfolie och låt jäsa en halvtimme.

Deg för saffransbullar och färdiga lussekatter på ett bakbord med bakplåtspapper från Toppits

Steg 3:

Klä två plåtar med Toppits® glidfria bakplåtspapper. Ta upp degen på mjölad bakbord och dela i 30 delar.

Rulla ut varje degbit till tunna längder. Forma till ett S genom att snurra ändarna in mot mitten från varsitt håll.

Lägg glest på plåt och tryck ner russin på varje bulle. Täck över med en handduk och låt jäsa i en halvtimme.

Sätt ugnen på 225 grader.

Steg 4:

Sockerlag:

Koka upp vatten, tillsätt socker och rör om tills det lösts upp. Ställ åt sidan.

Gräddning:

Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen i 6-12 minuter eller tills bullarna fått färg.

Pensla med sockerlag direkt och låt dem sedan svalna på galler.

Lussebullar i fryspåse från Toppits

Bästa till rester!

Som de flesta bakverk och bullar är smakar (och doftar) lussekatter som allra bäst nybakade och ljumna. Om du inte tänker äta upp bullarna samma dag, se till att du fryser in dem direkt efter att de svalnat. Vi rekommenderar att du fryser ner dem i Toppits® fryspåsar i treskikt, som garanterar att bullarna inte drabbas av frysbränna och därmed förlorar smak.

Se till att du registrerar påsen med Toppits® Foodsaver app för full koll på innehållet i din frys.

Om du så önskar kan du frysa in bulldegen, redan formad till lussekatter, ogräddade och sedan baka dem den dag du vill servera dem. På så sätt sparar du tid, men får ändå nybakade bullar till advent. I detta fall, frysa in bullarna på en bricka väl täckta med plastfolie, och ta sedan fram dem i god tid innan bakning. Låt dem tina i kylskåp, och låt dem sedan jäsa sin andra runda innan du bakar dem i ugnen som vanligt.

liknande recept

Gör egen surdeg med vårt enkla recept för nybörjare!

Bakad cheesecake 20.03.2020

Krämig och mäktig - med dulce de leche

Pretty in pink - färga hamburgarbröden med rödbetor