startsida > Recept > Klassisk smörkola
print

Klassisk smörkola

En hemgjord, seg julfavorit

Godaste, krämigaste julkolan som smälter i munnen? Den kokar du enkelt där hemma på få ingredienser du oftast har i skafferi och kyl!

Slå in dem en och en i bakplåtspapper så är de bara inte superfina på gottebordet - det populära julgodiset blir också en perfekt gå-bort-present!

Ingredienser

för 50 portioner
3  dl grädde
3  dl socker
2  msk sirap
3  msk kakao
1  msk smör
Förberedelse
30 min
Svårighetsgrad

Rekommenderade produkter

Förberedelse

Steg 1:

Rör ner sirap, grädde, kakao och socker i en tjockbottnad kastrull som är generös i storlek - annars kan det lätt koka över. Se till att använda en träspatel när det är dags för omrörning. Varför trä?

Jo, en träspatel är både stark (bra för att skrapa bort seg kola), mjuk (förstör inte beläggningar), värmetålig och, viktigast av allt, isolerad. Så, när du bakar något som är värmekänsligt och stoppar ner en träspatel behöver du inte oroa dig för att degen/smeten/vätskan krystalliseras på grund av den snabba temperaturförändringen. 

Steg 2:

Innan det är dags att koka upp kolan, lägg ut ett ark bakplåtspapper på en ugnsplåt - det är på denna du sedan häller ut smeten. Kolorna blir härligt platta och tunna och smälter snabbt i munnen. Det går också snabbare för dem att svalna!

Steg 3:

Ta nu kastrullen med de blandade kolaingredienserna och låt koka upp på medelvärme. Låt smeten koka - den får inte störkoka och heller inte sjuda. Rör om ordentligt (särskilt i botten) då och då, och rör bort eventuellt skum i kanterna. 

Och när är då din kola klar? Ja, det beror på hur du vill ha den :)

  • Mjuk kola: ca 125°C
  • Hårdare kola: 140-145°C
  • Karamellig, knäckig kola: 155-160°C

Har du inte temometer? Använd det klassiska kulprovstestet där du fyller ett glas med vatten och sedan doppar en klick av kolasmeten i denna.

  • Smeten flyter ut: koka längre
  • Smeten går att forma till en kula: klar, men mjuk kola
  • Smeten går att "bryta" sönder: hård kola
  • Smeten stelnar direkt: knäckig, karamellig kola

Hemgjorda kolor med sirap och smör på Toppits bakplåtspapper

Steg 4:

När kolan kokt klart enligt den seghet eller hårdhet du önskar rör du i en matsked smör och häller sedan upp smeten på ett bakplåtspapper. Låt svalna, och använd sedan en kniv eller sax för att dela kolan i portionsbitar. Klipp sedan ut små bitar av bakplåtspapper att slå in kolorna i, och snurra på ändarna så att pappret stannar kvar. Extra fint blir det att försegla pappret på mitten med ett fint klistermärke, till exempel ett guldhjärta. 

Tips!

Att fördela kolasmeten i Toppits® knäckformar fungerar även det väldigt bra! Det kan vara ett bra alternativ när du har ont om tid - att först skära och sedan slå in kolan i papper kan nämligen ta lite tid. 

Bästa till rester: 

Kolan förvaras bäst i en lufttät burk och håller då i 2-3 veckor. Om du inte virar in kolan i papper en och en, se till att du lägger bakplåtspapper mellan de olika lagren med kola. 

liknande recept

Visst går det att köpa spektulatius, men man måste inte. Vårt förslag: Baka de kryddiga julkakorna själv i stället!

Läcker minitårta i muffinsform

Morotsrulltårta 26.03.2020

Fantastiskt saftig klassiker - i ny tappning!