startsida > Tips & Tricks > Kan man frysa ost? Ja! Vi visar dig, hur du gör!
print

Kan man frysa ost? Ja! Vi visar dig, hur du gör!

Vi har tagit fram tips på hur du bevarar färskheten på osten och vilka ostsorter som går bäst att frysa in.

Vilken ingrediens är i det närmaste ett måste när man lagar gratänger, raclette och som snack till filmkvällen? Just det, ost! Visst händer det oss alla att vi inte kan motstå ostarna i mataffären eller hos osthandlaren och att vi handlar på oss ett för stort förråd som vi inte orkar äta upp? Från klassisk gouda, populär parmesan till smakrik brie – hos oss hamnar överbliven ost inte i soporna, utan i frysen! Allt du behöver för att njuta av osten senare, är Toppits® fryspåsar och de rätta knepen hur du bäst fryser in de olika ostresterna. Läs vidare, så får du se.

28. Februari 2023, 13:15

Frysa ost: Så här gör du!

Ostar är olika. Strukturen och konsistensen hos de olika sorterna skiljer sig lika mycket åt som smakerna. Därför är den rätta infrysningstekniken avgörande, för att bibehålla ostarnas konsistens och arom när de har tinats upp. Vi visar dig hur du med hjälp av Toppits® fryspåsar fryser in och bevarar färskheten på mjukostar, halvhårda ostar och hårdostar.

Innan vi går närmare in på detta, vill vi att du ska veta att ostens struktur kan bli förändrad när den blir infryst. Det gäller speciellt för sådana ostsorter som innehåller mycket vatten. Av den anledningen förändras särskilt de mjuka ostsorterna efter att de har frysts in och kan lätt bli smuliga. Hårdostar och halvhårda ostar har en högre fetthalt och passar därför bäst att frysa in.

Här är en översikt över vilka ostar som passar att frysa in och hur du förbereder dem:

Frysa in mjukost:

Eftersom mjukostar, som t.ex. brie, har en högre vattenhalt är dessa mer mottagliga för frysbränna. Därför är det extra viktigt med en lufttät förpackning. Våra Toppits® fryspåsar hjälper till att skydda osten mot frysbränna. Det bästa är om du skär mjukosten i tunna skivor och ser till att de inte klibbar ihop med varandra vid infrysningen, vilket underlättar när du sedan portionsvis tinar upp det du behöver. Den frysta mjukosten passar jättebra för ugnsgratänger och i smält tillstånd är den fantastiskt god på varmt rostat bröd och smörgåsar.

Frysa in halvhård ost:

Gouda eller edamer passar med sitt lägre vatteninnehåll och högre fetthalt extra bra att frysa in. Vid infrysningen skär du din halvhårda favoritost i lagom stora bitar och när du senare vill njuta av osten är det bara att tina upp de portionsbitar som du vill ha. Den infrysta osten är hållbar i upp till fyra månader i frysen!

Frysa in hårdost:

När det gäller ostar som parmesan, grana padano och cheddar, är det framför allt en sak som är viktig: Frys alltid in dessa ostar färdigrivna! Annars kan det hända att de börjar smula sig i frysen! I riven form behåller ostarna inte bara sin konsistens, utan är även efter upptiningen klara att användas för gratänger och andra ugnsrätter.

Om du hittills inte har tänkt på att frysa in överbliven ost, är det nu ett perfekt tillfälle att börja ta tillvara på osten på detta sätt. Du minskar matsvinnet och har samtidigt alltid ett ostförråd hemma.

Och för att göra ostupplevelsen ännu mer perfekt, laddar du gratis ner vår Toppits® Foodsaver® App – den är din bästa digitala organisationshjälp för köket.

Är du och handlar och är osäker på om du har tillräckligt med parmesanost hemma för den där smarriga gratängen som du planerar att laga? Inga problem – kolla på mobilen bara, så vet du tack vare appen vad och hur mycket som ligger i frysen och hur länge det har legat där. Dessutom skickar vår Foodsaver® App en påminnelse till dig när det börjar bli dags att tina upp och laga dina infrysta matvaror.

Ost är inte den enda mjölkprodukten som det går att förlänga hållbarheten på. Har du någonsin tänkt på att frysa in mjölk eller smör? På vår webbsida tar du reda på hur du gör!

Rekommenderade produkter

Mer inspiration

Bevara färskheten på plommonen: Med bara några få steg har du plommon liggande i frysen, redo att förtäras.

Köttfärs kan givetvis frysas in för att hålla längre. Vårt tips berättar hur korrekt infrysning fungerar och hur länge fryst köttfärs håller sig fräsch.

Innan de övermogna bananerna slängs i papperskorgen räddar vi dem och stoppar dem i frysen. Mogna bananer är perfekta för glass, smoothies och muffins. Sluta släng, var svinnsmart - det är vårt motto!