startsida > Recept > Kall, fräsch soppa med smak av sommaren: spansk gazpacho
print

Kall, fräsch soppa med smak av sommaren: spansk gazpacho

Har du några grönsaker över och behöver inspiration till ett uppfriskande sopprecept? Då har vi den rätta soppan för dig! Så här lyckas du med den spanska gazpachon.

Har du testat gazpacho? En kall soppa från Andalusien, som svalkar under varma dagar och kastar oss tillbaka till sommaren en regnig höstdag i oktober. Soppan är inte bara väldigt god och enkel att göra - receptet passar dessutom perfekt när du har grönsaksrester du behöver använda innan de hinner bli trötta och vissna. Gurka, paprika och givetvis tomat är grönsaker som passar Dessutom lämpar sig receptet allra bäst till att förbruka grönsaksrester som gurkor, paprikor eller tomater i rätt tid.  Soppan kan enkelt ställas kallt i en Zipper® återförslutningsbar plastpåse och förtäras inom några dagar. Är du redo för en kulinarisk resa söderut?

Ingredienser

för 4 portioner
350  gram paprikor, gul och röd
1  stor gurka, ca 400 gram
500  g tomater
1   lök, ca 70 gram
2   vitlöksklyftor
4  skivor bröd
500  ml tomatjuice
60  ml olivolja
1   citron
  msk paprikapulver
½  tsk honung
   salt, peppar, oregano
Förberedelse
40 min
Svårighetsgrad

Rekommenderade produkter

Förberedelse

Steg 1:

Skölj och kärna ur paprikorna och ta försiktigt bort det vita inuti. Skär en ¼ av paprikan i små bitar och resten i större bitar. Skala, halvera och kärna ur gurkan. Finhacka ¼ och grovhacka resten. Lägg alla tomater i kokande vatten en kort stund och blanchera. Kyl därefter av med isvatten, dra av skalen, skär i fyra delar och kärna ur. Skala även löken och vitlöksklyftorna och skär i fina tärningar. Ta bort kanterna på det rostade brödet och blötlägg brödet i 5-6 msk ljummet vatten.

Steg 2:

Pressa saften ur citronen. Tillsätt de grovt skurna grönsakerna, löken, vitlöken, tomatbitarna, tomatjuicen, det rostade brödet, paprikapulvret och olivoljan i en skål, pressa saften ur citronen och gör en fin puré av alla ingredienser. Om konsistensen är för fast kan du tillsätta lite vatten eller tomatjuice. 

Steg 3:

Häll den färdiga, nedkylda grönsakssoppan i en Zipper® återförslutningsbar plastpåse och ställ kallt. Alternativt kan du hälla soppan i en stor skål eller direkt i små soppskålar, täcka över med ett Toppits®Beeswax-överdrag och ställa in i kylskåpet. Lägg de fint tärnade grönsakerna i en separat Zipper® återförslutningsbar plastpåse och lägg i kylskåpet. Efter ca en timme når gazpachon perfelt temperatur för att äntligen serveras.

Steg 4:

Smaka av grönsakssoppan med salt, honung och peppar. Häll upp i skålar, strö över de små grönsakstärningarna och servera med lite färsk eller torkad oregano. Den klassiska soppan från Spanien är färdig!

Tips!

Låt grönsakssoppan passera genom en fin sil för att få maximal krämighet. Förutom grönsakstärningar passar även krutonger som knaprig topping på soppan.

Ännu fler enkla sommarrecept?


Enkla, fräscha recept för varma sommardagar - vi har en hel del att dela med oss av! Vad sägs om wraps med prosciuttio eller en vegansk variant med sötpotatis för härliga picknickar? En god sallad som får extra crunch tack vare rostade kikärtor, eller antipasti på grillade grönsaker. Baka gärna egna korv- eller hamburgerbröd till grillningen, och avsluta med en härlig jordgubbspaj på smuldeg.

liknande recept

Grönsaksbowl 25.09.2019

Vegetarisk, färgglad och fräsch bowl med ugnsrostade grönsaker

Köttfritt och hållbart alternativ: Använd resterna av rödbetor och gör goda burgare. Läs vidare, så får du se.

Svenska skogarnas gula guld