startsida > Recept > Hamburgerbröd
print

Hamburgerbröd

Enkelt recept på fantastiskt goda hembakade briochebröd till grillkvällen

Lättare, luftigare och något sötare och mjukare än det klassiska hamburgerbrödet med sesamfrön. Hamburgerbröd á la brioche har en tydlig smörsmak (mums!) och innehåller dessutom ägg. Tack vare den generösa jästiden blir vetebrödets inre otroligt luftigt, utan att för den sakens skull tumma på saftighet. Till biffar av nötfärs, kycklingfiléer, halloumiskivor, vegoburgare - ja, bröden passar till allt! Glöm inte picklad rödlök, en krämig dressing, kripsig sallad, den inlagda gurkan.. 

Ingredienser

för 12 portioner
50  g jäst
6  dl mjölk
2  msk socker
12  dl mjöl
200  g smör/margarin
1  st ägg
  tsk salt
   Pensling
1  st ägg
1  msk mjölk
1  krm salt
Förberedelse
30 min + jäsning 2 timmar
Svårighetsgrad

Rekommenderade produkter

Förberedelse

Steg 1:

Lös upp jäst i ljummen mjölk. Tillsätt socker och mjöl och arbeta samman ordentligt.

Steg 2:

Använd en osthyvel och hyvla rumstempererat smör i tunna skivor och tillsätt tillsammans med ägg och salt. Arbeta samman, gärna med maskin i minst fem minuter. Degen är ganska kladdig, så oroa dig inte för att du gjort fel. 

Sätt på plastfolie och låt jäsa en timme.

Steg 3:

Ta upp degen på mjölat bakbord, dela i tolv lika stora delar. Forma till runda bullar och lägg på bakplåtspapper, låt jäsa övertäckt (med plastfolie) i ytterligare en timme. 

Hemmagjort hamburgerbröd med halloumi på bakplåtspapper från Toppits

Steg 4:

Sätt ugnen på 225 grader.

Vispa ihop ägg, mjölk och salt och pensla bröden. Grädda i mitten av ugnen i 10-12 minuter eller tills de fått färg. Låt svalna på galler, och fyll sedan med hamburgerpuck, halloumiskiva, kycklingfilé..

Bästa till rester!

Att frysa ner en del av bröden efter gräddning är smart - så är du väl förberedd nästa gång suget efter hamburgare sätter igång! Se till att du fryser ner bröden så snabbt som möjligt när de svalnat efter gräddning. På så sätt bevarar du brödens fräschhet och färskhet på bästa sätt, och bröden kommer smaka i princip som nybakade när det är dags för dem att tinas. Sedan värmer du dem bara på grillgallret eller i ugnen.

Se till att förvara dem i täta fryspåsar: Toppits® fryspåsar har en slitstark specialfolie i tre skikt som ger ett säkert skydd mot frysbränna. Hållbarhet i frys för dina hamburgerbröd är cirka 12 månader, och du håller bäst koll på dem med hjälp av vår Foodsaver App som du laddar ner och använder helt utan kostnad!

liknande recept

Potatisbröd 05.01.2021

Saftigt, mjukt och fluffigt potatisbröd bakat i långpanna

Äppelpaj 09.09.2020

Fräsch äppelpaj med färskost och lime

Marängspöken 06.10.2020

Boooo! Här kommer spöken gjorda av maräng, ute efter alla med sötsug, liten som stor..