startsida > Recept > Gräddtårta med jordgubbar
print

Gräddtårta med jordgubbar

En klassisk och himmelskt god sommartårta perfekt till midsommar

Baka den godaste sommartårtan med lager av vaniljig sockerkaka, fluffig grädde, söta jordgubbar och krämig färkost. Tårtan går perfekt att förbereda, och blir faktiskt ännu godare med djupare smaker om du förvarar den utan grädde (och varsamt täckt med plastfolie) i kylen över natten.

Ingredienser

för 10 portioner
   Tårtbotten
4  st ägg
3  dl socker
2  tsk vaniljsocker
¾  dl vatten, hett
  dl mjöl
2  tsk bakpulver
   Fyllning
500  g jordgubbar
½  dl socker
  dl grädde
150  g färskost
1  dl florsocker
Förberedelse
1 h 30 min
Svårighetsgrad

Rekommenderade produkter

Förberedelse

Steg 1:

Rensa och skär jordgubbarna i små bitar. Lägg i en bunke och blanda med socker, ställ åt sidan minst en timme.

Sockerkaka i springform täckt med bakplåtspapper från Toppits

Steg 2:

Tårtbotten:

Sätt ugnen på 175 grader. Kläm fast ett Toppits bakplåtspapper i botten av en springform, 20-24 cm. Klipp till remsor av pappret och klä kanterna.

Vispa ägg och socker fluffigt. I en separat skål, blanda och sikta mjöl och bakpulver. Tillsätt de torra ingredienserna under så lite vispning som möjligt. Tillsätt hett vatten och vispa slätt.

Steg 3:

Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter. Håll koll på kakan efter cirka 30 minuter, och flytta ner kakan ett steg om den börjar bli för mörk. Kakan är klar när en provsticka kommit ut torr.

Vänd direkt och försiktigt upp kakan på ett bakgaller och öppna upp låset på formen för att släppa ut fukt. Låt kakan svalna helt under den öppnade formen.

Steg 4:

Montering:

Häll jordgubbarna i en sil och spara saften att pensla bottnarna med.

Vispa grädden fast. Blanda färskost och florsocker slätt, vispa inte. Vänd ihop grädden och färskoströran till en slät kräm, och lägg undan 2 dl kräm för att täcka tårtan med. Blanda de avrunna jordgubbarna med resten av krämen.

Steg 5:

Dela tårtbotten i tre lika stora delar. Lägg den första botten på ett fat och pensla med hälften av jordgubbssaften. Bred på hälften av fyllningen.

Lägg på nästa botten, pensla med saft och bred ut resten av fyllningen. Lägg på den sista botten. Hit kan du med fördel förbereda tårtan, plasta med vår täta plastfolie in och förvara i kylen över natten.

Steg 6:

Innan det är dags för servering, täck hela tårtan med kräm, toppa med jordgubbar och gör dig redo att njuta!

liknande recept

Minidonuts 05.03.2020

Fluffig deg, färgglad glasyr och regnbågsströssel - våra donuts i muffinsform är klara!

Spritsade julgranar av choklad på pinne

Påskkakor 05.04.2020

Spröda kaninkakor av mördeg