startsida > Recept > Bakad cheesecake
print

Bakad cheesecake

Krämig och mäktig - med dulce de leche

Fryst cheescake är något de flesta provat - men har du testat en klassisk cheesecake bakad i ugn? En lite mer avancerad variant som får smak av karamellig dulce de leche - eller karamelliserad mjölk på svenska - och vanilj. Den lyxiga efterrätten är perfekt balanserad: en mastig, gräddig mitt som bryts av med en smulig kexbotten och en fräsch, syrlig dekoration av färskost på toppen!

Ett hett tips är att grädda kakan i vattenbad - så minskar du risken för att cheesecaken spricker!

Ingredienser

för 8 portioner
   Botten
100  g smör
250  g Digestivekex
½  dl farinsocker
1  msk kakao
1  Krm salt
   Fyllning
600  g färskost
  dl strösocker
400  gram dulce de leche (1 burk karamelliserad mjölk)
1  dl gräddfil
2  tsk vaniljsocker
1  krm salt
3   ägg
   Topping
75  g färskost
  dl florsocker
1  tsk vaniljsocker
Förberedelse
2 timmar + flera timmar i kyl
Svårighetsgrad

Rekommenderade produkter

Förberedelse

Steg 1:

Botten

Sätt ugnen på 150 grader. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten av en springform, 22-24 cm, och smörj kanterna med smör.

Steg 2:

Smält smöret och mixa kexen till ett fint smul. Blanda samman alla ingredienser till botten och tryck ner det jämnt i formen.

Steg 3:

Förbered en djup panna eller plåt till vattenbad. Pannan ska rymma springformen tillsammans med vatten upp till 2/3 av formen.

Steg 4:

Fyllning

Vispa snabbt samman mjuk färskost med socker. Tillsätt dulce de leche, gräddfil, vaniljsocker och salt och vispa snabbt samman.

Steg 5:

Tillsätt ett ägg i taget och vispa samman på låg hastighet tills smeten är jämn. Häll sedan smeten i formen.

Bakform med aluminium i vattenbad för cheesecake

Steg 6:

Klä in formen i minst två lager aluminiumfolie så att inget vatten kommer in i formen under gräddningen. Sätt formen i pannan och ställ i ugnen. Häll kokande vatten i pannan upp till 2/3 av formen.

Steg 7:

Grädda i 1½ timme. Stäng av ugnen, öppna och släpp ut ångan. Stäng ugnsluckan igen och låt cheesecaken stå kvar i en timme. Låt kakan svalna helt i rumstemperatur och sedan i kylen, gärna över natten. Hemligheten bakom att lyckas med en bakad cheesecake är just att ge den tillräckligt med tid att svalna och "sätta" sig - det är så krämigheten utvecklas :)

Bakad cheesecake med karamelliserad mjölk av Toppits

Steg 8:

När kakan svalnat ordentligt och den är klar att serveras, vispa snabbt samman färskost, florsocker och vaniljsocker. Spritsa toppingen på kakan och servera direkt - himmelsk gott!

Bästa till rester!

Din cheesecake håller sig fräsch två-tre dagar i kylen - se till att täcka den med plastfolie så att inga ovälkomna dofter från andra livsmedel sätter sig i kakan. I frysen klarar den sig i tre månader, förustatt att du packat in den väl i plastfolie. Glöm inte att ladda ner vår Foodsaver App som ger dig full koll på din frys - så går inget till spillo!

liknande recept

På jakt efter den perfekta påskpresenten? Vi har en god (bokstavligen) idé! Använd överblivna, trötta morötter och baka en god minikaka i glas. Täck den med bakplåtspapper eller med ett bivaxöverdrag.

Knaprigt knäcke kryddat med kummin!

Julgransbrownies 25.11.2019

Kletiga, ljuvliga och juliga