startsida > Tips & Tricks > Njut av vinbär året om: Så här fryser du in dem på rätt sätt
print

Njut av vinbär året om: Så här fryser du in dem på rätt sätt

Vinbär är egentligen en sommarfrukt – om du fryser in dem kan du hålla dem fräscha länge och äta dem när du vill.

Små, runda och populära hos liten som stor – det är våra favoritbär! Bär är nåt vi alltid vill ha i köket, oavsett om de ska avnjutas som ett fräscht snacks på sommaren eller i goda bakverk på hösten. Problemet är bara att de inte växer året om. Vinbär är inte ett undantag. Har du funderat på att frysa in dem? På så sätt slipper du kasta de som börjar bli övermogna och kan istället baka och på annat sätt använda bären året om.

06. Juli 2022, 22:39

Frysa in vinbär på rätt sätt

Först den goda nyheten: Vinbär går perfekt att frysa in. Genom att förvara dem i fryspåsen förlorar de varken i smak eller kvalitet. Genom att utföra ett fåtal steg i rätt ordning kan du enkelt förbereda dina favoritbär för infrysning i Toppits®-fryspåsar:

  1. Med vinbären kvar på kvisten, skölj dem försiktigt under kallt vatten. På så sätt avlägsnar du blad, insekter och annan smuts. Lägg vinbären på en handduk tills de torkat.
  2. Avlägsna därefter försiktigt bären från kvisten. Det bästa sättet att göra detta är att hålla kvisten med två fingrar och använda din andra hand för att försiktigt dra bären nedåt. Var försiktig så att du inte mosar dem.
  3. Portionera nu upp dina bär efter eget tycke. Som riktmärke kan du använda recept som du ofta tillagar och för vilka du behöver bären. Fyll sedan på motsvarande mängder i dina Toppits SafeLoc®-fryspåsar. I samband med detta är det viktigt att du i så stor utsträckning som möjligt försöker pressa ut luften ur påsen.
  4. Stapla flera förportionerade påsar ovanpå varandra i frysen, där de håller sig färska i upp till ett helt år. På så sätt har du alltid ett vinbärsförråd att tillgå, oavsett årstid!

Röda vinbar pa papper

Bärnjutning sommar som vinter

Att frysa in frukt är ett bra sätt att motverka matsvinn – i synnerhet om frukten är så mångsidig som vinbär. På sommaren kommer du säkert vilja använda bären för att baka en god sommartårta eller fräsch smoothie, medan du till hösten kanske vill laga en marmelad eller kanske en sirap?

Ett tillreda ett sött, bredbart pålägg är en mysig aktivitet under årets kyligare dagar. Bären håller upp till 12 månader infrysta i frysen, så att använda dem om några månader är inga problem alls!

Frysa in vinbar med Toppits Safeloc fryspase

Vill du frysa in fler livsmedel för längre hållbarhet, men vet inte hur du ska göra? Här får du tips på hur du fryser in bladspenat och färskjäst.

Rekommenderade produkter

Mer inspiration

Innan de övermogna bananerna slängs i papperskorgen räddar vi dem och stoppar dem i frysen. Mogna bananer är perfekta för glass, smoothies och muffins. Sluta släng, var svinnsmart - det är vårt motto!

Så här bevarar du färskheten på den kokta broccolin i frysen.

Det går även att frysa in nötter för längre hållbarhet. Här hittar du alla tips om hur du fryser in olika nötsorter så att de håller sig färska.