startsida > Tips & Tricks > Njut av vinbär året om: Så här fryser du in dem på rätt sätt
print

Njut av vinbär året om: Så här fryser du in dem på rätt sätt

Vinbär är egentligen en sommarfrukt – om du fryser in dem kan du hålla dem fräscha länge och äta dem när du vill.

Små, runda och populära hos liten som stor – det är våra favoritbär! Bär är nåt vi alltid vill ha i köket, oavsett om de ska avnjutas som ett fräscht snacks på sommaren eller i goda bakverk på hösten. Problemet är bara att de inte växer året om. Vinbär är inte ett undantag. Har du funderat på att frysa in dem? På så sätt slipper du kasta de som börjar bli övermogna och kan istället baka och på annat sätt använda bären året om.

06. Juli 2022, 22:39

Frysa in vinbär på rätt sätt

Först den goda nyheten: Vinbär går perfekt att frysa in. Genom att förvara dem i fryspåsen förlorar de varken i smak eller kvalitet. Genom att utföra ett fåtal steg i rätt ordning kan du enkelt förbereda dina favoritbär för infrysning i Toppits®-fryspåsar:

  1. Med vinbären kvar på kvisten, skölj dem försiktigt under kallt vatten. På så sätt avlägsnar du blad, insekter och annan smuts. Lägg vinbären på en handduk tills de torkat.
  2. Avlägsna därefter försiktigt bären från kvisten. Det bästa sättet att göra detta är att hålla kvisten med två fingrar och använda din andra hand för att försiktigt dra bären nedåt. Var försiktig så att du inte mosar dem.
  3. Portionera nu upp dina bär efter eget tycke. Som riktmärke kan du använda recept som du ofta tillagar och för vilka du behöver bären. Fyll sedan på motsvarande mängder i dina Toppits SafeLoc®-fryspåsar. I samband med detta är det viktigt att du i så stor utsträckning som möjligt försöker pressa ut luften ur påsen.
  4. Stapla flera förportionerade påsar ovanpå varandra i frysen, där de håller sig färska i upp till ett helt år. På så sätt har du alltid ett vinbärsförråd att tillgå, oavsett årstid!

Röda vinbar pa papper

Bärnjutning sommar som vinter

Att frysa in frukt är ett bra sätt att motverka matsvinn – i synnerhet om frukten är så mångsidig som vinbär. På sommaren kommer du säkert vilja använda bären för att baka en god sommartårta eller fräsch smoothie, medan du till hösten kanske vill laga en marmelad eller kanske en sirap?

Ett tillreda ett sött, bredbart pålägg är en mysig aktivitet under årets kyligare dagar. Bären håller upp till 12 månader infrysta i frysen, så att använda dem om några månader är inga problem alls!

Frysa in vinbar med Toppits Safeloc fryspase

Vill du frysa in fler livsmedel för längre hållbarhet, men vet inte hur du ska göra? Här får du tips på hur du fryser in bladspenat och färskjäst.

Rekommenderade produkter

Mer inspiration

När höstsäsongen återigen är här, står pumpa högt upp på inköpslistan. För att du ska kunna släppa loss din kreativitet i köket, visar vi dig olika sätt att frysa in höstgrönsaken, så att du alltid har den till hands för olika pumparecept.

Dyk in i det asiatiska kökets aromatiska värld! Denna jättegoda marinad imponerar med en autentisk kryddig smak och tack vare en hemlig ingrediens blir ditt kött extra mört.

Har du hackat för mycket lök eller har du lök liggandes som börjar bli gammal? Frys in den! Det är både hållbart och praktiskt. Vi visar dig hur.