startsida > Recept > Hemmagjord matbuljong av grönsaksrester
print

Hemmagjord matbuljong av grönsaksrester

Matsvinn hör till historien - nu gäller återvinning. Vi visar dig hur du kokar din egen buljong av överblivna grönsaker.

Överblivna slattar och rester som du sedan slänger i soporna. Känner du igen det? Alldeles för ofta står vi kvar med blast, skal och toppar efter att vi tillagat grönsaker - rester som snabbt hamnar i avfallet. Tänk om! Återvinn istället dessa delar, och förvandla dem till exempelvis en hemmagjord grönsaksbuljong eller din egna grönsaksfond. Vi visar dig hur du lyckas.

Förberedelse
30 min + 3.5 h kokning
Svårighetsgrad

Förberedelse

Samla ihop dina grönsaksrester och frys in dem som en hållbar bas för din grönsaksbuljong.

Hur du bäst använder rester av grönsaker

Innan du fyller på matavfallspåsen ytterligare har vi en idé: frys in dina grönsaksrester. Frysta grönsaksrester har lång hållbarhet och när du har tillräckligt mycket kan du använda dem som ingredienser till en hemmagjord buljong. Kanske upptäcker du till och med en ny fantastisk smakkombination? En sak som är säker: du kommer kunna njuta av många goda soppor framöver! Följande rester passar särskilt bra: 

  • Stjälkar och blad från kryddväxter
  • Svampstrumpor
  • Skal och ändar på fänkål, purjolök, lök, selleri, morötter, palsternackor, persiljerot, piplök, färsk vitlök
  • Yttersta bladen från milda kålsorter som  savojkål och kålrabbi
  • Majskolvar
  • Det gröna från morötter, blad- och rotselleri, blomkål

Du kan bevara din grönsaksbuljong och frysa in i SafeLoc®-fryspåsar med dubbelförslutning eller i istärningspåsar.

Spara, förvara, tillred

Samla ihop grönsaksrester

Det kan ta några veckor tills du har samlat ihop tillräckligt med rester. Det bästa är om du bevarar dem i Toppits® SafeLoc®-fryspåsar med dubbelförslutning på 3 liter, eftersom det finns tillräckligt med plats i dessa påsar. Dessutom kan påsen enkelt öppnas och återförslutas.

Ingredienser till klar grönsaksbuljong

  • 1,5 kg frysta grönsaksrester 
  • 3 l vatten
  • 1 msk salt
  • valfria torkade örter

Tillagning av klar grönsaksbuljong

  1. Lägg grönsaksrester, salt och örter i en stor kastrull och häll i vattnet.
  2. Låt grönsaksbuljongen koka upp en gång under lock. Låt sedan sjuda vid lägre temperatur i ca 3 timmar.
  3. Nu häller du buljongen genom en sil och pressar ur grönsakerna ordentligt. Den silade grönsaksbuljongen kan du låta koka en gång till i ca 20 minuter. 
  4. Använd den färdiga buljongen antingen meddetsamma eller häll den i en SafeLoc®-fryspåse med dubbelförslutning för 1 l .

Ingredienser till grönsaksfond

  • 1,5 kg frysta grönsaksrester 
  • 175 ml vatten
  • 350 g salt
  • valfria torkade örter

Tillagning av grönsaksfond

  1. Skär grönsakerna i små bitar och lägg dem tillsammans med salt och vatten i en kastrull.
  2. Låt buljongen koka i 15 minuter till dess att grönsakerna har blivit mjuka.
  3. Gör sedan en puré av grönsakerna och häll den i Toppits®- istärningspåsar.

Välj rätt förvaringspåsar för den klara buljongen och grönsaksfonden

Dina förberedelser för att laga en egen grönsaksbuljong respektive fond börjar redan när du väljer den rätta fryspåsen. Vi hjälper dig!

Stora mängder - klar grönsaksbuljong

Är din buljong färdig? Perfekt, då är det dags att frysa in och förvara den. När du använder dig av större mängder – till en risotto eller en klar soppa med olika ingredienser  – kan du använda SafeLoc® -fryspåse med dubbelförslutning för 1 l.

Små mängder - grönsaksfond

Är det så att du bara behöver en tärning av din hemmagjorda grönsaksfond då och då? Då ska du använda Toppits®-istärningspåsar. Så kan du ta ut tärning för tärning beroende på hur mycket du behöver. Praktiskt, eller hur?

liknande recept

Fick du lite polena över? Majsgrynen smakar minst lika bra dagen efter, så passa på att göra goda pommes frites av resterna.

Nektaringalette 25.09.2019

Saftig och härlig paj direkt från plåten

Somriga smaker i härlig form