startsida > Recept > Hasselbackspotatis
print

Hasselbackspotatis

Smörig, krispig potatis direkt från ugnen - en klassiker som aldrig går ur tiden

Visste du att hasselbackspotatis är ett svenskt påfund? Den tunt skurna, ugnsbakade potatisrätten sägs enligt många ha skapats av en kock på restaurang Hasselbacken i Djurgården under tidigt 1950-tal, och idag hittar vi varianter på både sötpotatis och pumpa.

Här ger vi dig ett enkelt, klassiskt recept på god hasselbackspotatis med skal för extra knaprighet - om du toppar den med ost (eller kanske till och med ströbröd) är helt upp till dig!

Den ugnsbakade potatisen serveras ofta vid festligare tillfällen och är inte helt ovanlig på exempelvis nyårsmiddagen bredvid en bit oxfilé. Glöm inte att under tillagningen ösa den flera gånger med smör, så blir den inte torr utan istället riktigt knaprig, saftig och gyllene.

Ingredienser

för 5 portioner
  kg potatis
75  g smör
   salt
   Valfritt: parmesan eller cheddar; rosmarin eller persilja
Förberedelse
80 min
Svårighetsgrad

Rekommenderade produkter

Förberedelse

Steg 1:

Förvärm ugnen till 200°C (220°C över-/undervärme). Tvätta och torka potatisen. Placera en potatis på en jämn yta mellan två träslevshandtag - se även våra andra tips längre ner. Skär potatisen i tunna skivor med en skarp kniv, men se till att du inte skär igenom dem. Om du dock råkar skära igenom potatisen kommer den ändå behålla sin form tack vare att den bakas i aluminiumfolie.

Steg 2:

Smält 75 gram smör, rör sedan ner 1 struken tesked salt. Skär Toppits® aluminiumfolie i bitar. Placera en hasselbackpotatis på en bit aluminiumfolie och vik in folien försiktigt utan att stänga den helt. Pensla potatisen med det smälta smöret och lägg dem i de öppna aluminiumpaketen du placerat på en ugnsplåt.

Steg 3:

Baka hasselbackspotatisen i mitten av den förvärmda ugnen i cirka 50 minuter, och pensla dem med det smälta smöret en, två eller tre gånger undertiden.

Steg 4:

Tio minuter innan potatisen är färdigbakad kan du stoppa ner ostskivor mellan potatisskivorna, alternativt strö riven ost över. Baka sedan potatisen i ytterligare 10 minuter, och strö därefter - innan du serverar den - över rosmarin eller persilja. Hasselbackspotatis smakar gott som den är tillsammans med en god örtdipp, en sallad eller som ett klassiskt tillbehör till grönsaker, fisk eller kött.

Ugnsbakad hasselbackspotatis i aluminiumfolie från Toppits

Tips!

Om du inte har två träslevar nära tillhands kan du fixa perfekta, tunna potatisskivor på annat sätt. Ett tips är att "klämma" potatisen mellan två skärbrädor, givetvis med samma tjocklek, så stoppar brädorna kniven från att skära hela vägen igenom potatisen. Eller: lägg potatisen i en matsked, och skär sedan snitt igenom knölen. Om potatisen inte vill ligga still i skeden, skär av en liten bit från botten av potatisen så att den får en stadigare grund att stå på.

Bästa till rester!

Överbliven hasselbackspotatis kan förvaras i kylen i 1-2 dagar. Ett tips är att skära den potatis som blir över i skivor och sedan steka den i stekpannan - hur gott som helst!

liknande recept

Saftig, näringsrik och mör laxfilé med Toppits® stekpåse

Krämiga småpajer med västerbottenost - en riktig hit till kräftskivan!

Krispigt grillade grönsaker - grillens hälsosamma delikatesser