<tillbaka
print

Baka julgransbröd med Toppits

Sista minuten-recept till julaftonsbuffén

Julförberedelserna är i full gång - letar du fortfarande efter en sista minuten-idé för julmiddagen? Oavsett hur många människor du planerar en middag för är rätter som är enkla att förbereda och laga särskilt välkomna under hektiska december. Klassiker som anka, griljerad skinka och Janssons fungerar alltid, men varför inte prova något nytt som kommer att imponera dina gäster både med form och smak. Brödet format som en julgran är perfekt för att dela med dina vänner eller familj!

13. December 2019, 09:11 Uhr

Så du har bestämt dig för att baka det fina brödet till dina jul- och adventsgäster? Skoj!

Det du behöver är:

För degen:

  • 50 g färskjäst
  • 600 g mjöl
  • 0,5 dl olivolja
  • 3 dl ljummet vatten
  • 2 msk strösocker
  • 1 tsk salt

För tillbehör och fyllning:

  • 2 påsar (á 125 g) mozarella
  • 85 g smält smör
  • 1 ägg utblandat med 15 ml vatten
  • 125 g riven parmesan
  • 1 msk hackad basilika
  • 1 msk hackad persilja
  • 1 msk hackad rosmarij
  • 2 dl medium/stark salsasås

Och så sätter vi igång:

Blanda jäst, socker, salt, olja och ljummet vatten (cirka 37°C) i en skål. Vänd långsamt in mjöl tills dess att en fast och elastisk deg skapats. Behåll degen i skålen, täck den med plastfolie och låt vila i cirka 35 minuter.

Undertiden, täck en bakplåt med bakplåtspapper från Toppits®. Ta sedan fram mozarellan, och skär den i bitar om 1x2 centimer. Förvärm ugnen till 240°C (220 °C i varmluft).

Placera degen, som nu bör ha fördubblats i storlek, på ett mjölat underlag och skär i två delar. Knåda och forma degen till två avlånga, rektangulära längder. Skär den i kvadrater om 5x5 centimeter - totalt behöver du 33 st degbollar för att skapa trädet.

Ta en bit mozzarella, pressa den lite i handflatan så att den blir rundare och inte så blöt. Forma degen kring mozzarellabiten och se till att bollen försluter osten väl. Repetera tills du har 33 stycken bollar.

När detta lite långtråkiga steg är avklarat, är det dags att bygga din julgran! På en bakplåtspappersklädd ugnsplåt, placera bollarna nära varandra med "sömmen", eller öppningen, nedåt. Två i botten, sedan sju, sex, fem hela vägen upp till en (se bild). När du kommit till den ensamma bollen, kröner du denna med tre bollar runtomkring. Pensla sedan kreationen med ett uppvispat ägg.

In med plåten i ugnen - efter 15 till 20 minuter kommer ditt julgrandsbröd vara gyllene och dofta himmelskt.

Blanda det smälta smöret med parmesan, rosmarin och persilja och sprid över brödet.

Nästa steg? Att njuta av, och bjuda på, det saftiga och mjuka brödet som kommer bli en snackis på buffén.

Rekommenderade produkter

Mer inspiration

Med Toppits® bakplåtspapper skyddar du brödets och kakans former med stil

Skördetid 16.08.2019

Frukt och grönt i säsong

Bakade bullar och färskt bröd utan lång jäsning - tack vare frysen

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten och användbarheten på webbsidan, för marknadsföringsändamål och sortimentsanalyser. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Mer detaljer om detta kan du ta reda på genom att klicka på knappen „Mer information“.