startsida > Recept > Rund jordgubbstårta
print

Rund jordgubbstårta

Somriga smaker i härlig form

Den kupolformade jordgubbstårtan är en av sommarens många höjdpunkter. Den hemlagade tårtan bakar du snabbt och lätt, och du kommer imponera gäster med både smak och form!

Ingredienser

för 12 portioner
500  g jordgubbar
1  paket gelatin
1   citron
175  g socker
1  paket vaniljsocker
500  g fettsnål kvarg
250  g 20%-ig kvarg
400  g vispgrädde
1  st sockerkaksbotten
2  paket krämstabilisator
Förberedelse
55 min
Svårighetsgrad

Rekommenderade produkter

Förberedelse

Steg 1

Skölj jordgubbarna, torka av försiktigt och ta bort det gröna. Använd 150 gram av jordgubbarna och gör en puré på detta. Täck en skål (cirka Ø22 cm) med Toppits® plastfolie och släta ut folien

Steg 2

Blanda två gelatinblad med 150 ml vatten i en liten kastrull och låt mixen svälla i cirka 10 minuter. Under tiden som du väntar, tvätta 1 citron och riv sedan skalet fint och kläm ut citronsaft. I en skål, blanda saften, skalet, 175 gram socker, 1 paket vaniljsocker, kvargen och rör om med en mixerstav tills att du får en kräm.

Steg 3

Värm det koagulerade gelatinet försiktigt över låg värme tills att den helt lösts upp. Tillsätt cirka 4 msk av kvargbladningen och blanda med visp. Addera resten av kvargblandningen och rör om. Vispa 400 gram grädde lätt och addera sedan gräddstabilisatorn - vispa tills krämen är helt fast. Med hjälp av vispen, vänd ner tre portioner av grädden under kvargblandningen.

Steg 4

Skär resten av jordgubbarna i tunna skivor, och lägg dessa i skålen klädd med Toppits® plastfolie.

Steg 5

Försiktigt, häll i ungefär hälften av gräddkrämen i skålen med jordgubbar. Vänd ner jordgubspuréen i den gräddblandning som finns kvar. Lägg den rosa krämen på den vita krämen.

Steg 6

Skär sockerkaksbotten så att den passar krämen i skålen. Lägg den skurna botten på blandningen och tryck försiktigt. Täck med Toppits® plastfolie och låt kupoltårtan kylas i minst 4 timmar.

Steg 7

Ta bort plastfolien från tårtan. Täck kupolen med en passande skål eller tallrik, vänd på den och placera den på ett fat. Ta försiktigt av plastfolien från jordgubbarna. Dekorera kupoltårtan med finhackade pistaschnötter - njut!

Tips!

Vi provade att tillaga kupoltårtan i både en metallskål och porslinsskål - båda fungerar lika bra. Eftersom att tårtan är krämig är det bäst att dela den i stora bitar som du lägger plant på tallriken.

Det bästa för rester:

Det går bra att frysa tårtan. Placera resterna (vi tror inte att det finns så mycket kvar då den är så god..) på en tallrik, täck med plastfolie och frys in. Tårtan bör sedan tinas i cirka 3 timmar - då får den sin krämiga konsistens tillbaka.

Kupoltårta med jordgubbar

liknande recept

Grönsaksbowl 25.09.2019

Vegetarisk, färgglad och fräsch bowl med ugnsrostade grönsaker

Saftig njutning med fräsch rosmarin

Bagels 30.04.2020

En äkta New York-klassiker med frasig utsida och seg insida