startsida > Recept > Pizzabullar
print

Pizzabullar

Saftiga pizzabullar i stora muffinsformar

Pizza i muffinsform! Baka saftiga, mjuka pizzabullar tillsammans med barnen att ha till mellanmål och fika, som en enklare lunch i höstmyset eller så packar du ner dem i picknickkorgen till utflykten - smidiga att ha med sig på språng!

Dessa maffiga bullar går att variera stort - för en mer "vuxen" bulle, välj en lagrad lite starkare, smakrikare ost. Kanske en vällagrad Gruyère, eller varför inte lite smulad gorgonzola? För de allra minsta kommer du långt med mozarella, riven herrgård eller gouda, tillsammans med en krämig tomatsås. 

Paprika och oliver förhöjer bullarnas smak, men du kan givetvis välja att utesluta detta om det blir för starkt för de små. 

Ingredienser

för 20 portioner
50  g jäst
5  dl vatten
1  dl mjölk
½  dl olivolja
1  msk torkad oregano
1  msk salt
½  msk socker
2  dl durumvetemjöl
8  dl vetemjöl
   Fyllning
2  dl pizzasås
400  g ost
30  st svarta oliver
1  st paprika, röd
   Topping
½  dl mjölk
1  msk oregano
Förberedelse
30 min + 75 min jäsning + 15 min i ugn
Svårighetsgrad

Rekommenderade produkter

Förberedelse

Steg 1:

Blanda vatten och mjölk, värm till ljummet och lös upp jästen. Tillsätt olja, oregano, salt och socker och blanda. Tillsätt durum och det mesta av vetemjölet. Arbeta samman till en smidig deg som släpper från bunkens kanter. Tillsätt mer mjöl om det behövs.

Låt jäsa övertäckt med plastfolie i 45 minuter. 

Steg 2:

Förbered fyllningen: riv ost, dela oliver och paprika. Ta upp degen på mjölat bakbord, dela i två delar och dra ut vardera bit till en rektangulär platta.

Bred pizzasås jämnt över plattan och strö över fyllningen. Rulla ihop degplattan på längden och skär i 2-3 cm breda skivor. Lägg bullarna i stora muffinsformar från Toppits® och låt jäsa övertäckt i 30 minuter.

Pizzabullar med tomtatsås, ost och oliver i stora muffinsformar från Toppits

Steg 3:

Sätt ugnen på 220 grader. Pensla bullarna med mjölk och strö över oregano.

Grädda i mitten av ugnen tills pizzabullarna fått färg, cirka 10-15 minuter. Låt svalna på galler - klart!

Bästa till rester!

Gör gärna dubbel sats när du ändå är igång, så att du kan frysa ner en omgång. Pizzabullar passar perfekt att frysa ner, så att barnen enkelt kan ta upp och tina och värma i mikro (eller ugn om en vuxen finns på plats) när de behöver fixa ett mål mat snabbt.

Förpacka ett par stycken i Toppits® fryspåsar i treskikt, så kan du vara säker på att frysbrännan* håller sig borta. 

* Frysbränna är något som tyvärr inte är helt ovanligt, och sker när ett livsmedel förlorar fukt och blir uttorkat, oftast för att livsmedlet inte förpackats ordentligt. Frysbränna kan förändra både smak och lukt. 

liknande recept

Klassisk favoritkaka med vanilj, glasyr och knaprigt strössel

Tycker du gula bananer smakar toppen, men att bruna ska kastas? Tänk om! Baka på övermogen frukt: svin(n)smart, svin(n)gott!

Pannkaksmuffins - enkelt och kladdfritt med Toppits®