startsida > Recept > Parmesanskål med vårsallad
print

Parmesanskål med vårsallad

Krisp, krisp.. En färgglad vårsallad i en spröd korg - mums!

En fräsch, nyttig måltid perfekt för varmare dagar där inte en smula går till spillo! Med vårt recept fyller du dina hemgjorda parmesanskålar med en härligt vårig blandsallad. Smält parmesan i ugnen och forma sedan osten över en skål täckt med bakplåtspapper. 1, 2, 3 - så är dina egengjorda ätbara salladsskålar klara! 

Ingredienser

för 4 portioner
200  g parmesan
20  g mjöl
2  msk hackad persilja
Förberedelse
35 minuter
Svårighetsgrad

Rekommenderade produkter

Förberedelse

Steg 1:

Förvärm ugnen till 200°C i över- och undervärme (för detta recept rekommenderar vi att ni inte använder varmluft). Riv parmesanen fint och blanda osten tillsammans med 20 gram mjök och 2 msk hackad persilja i en skål. Mjölet (alternativt kan du använda majsstärkelse) gör skålarna krispigare och mindre flottiga. 

Steg 2:

Täck ugnsplåten med Toppits® bakplåtspapper och lägg en fjärdedel av parmesanmixen på pappret. Forma en jämn, tät cirkel på cirka ø15 cm. Sätt in plåten i mitten av ugnen och låt osten smälta i cirka 6 minuter. 

Parmesanost formas till parmesankorgar över en skål

Steg 3:

Använd bakplåtspappret för att lägga den smälta osten direkt från ugnen över en liten skål (te.x. en flingskål) och pressa över den med båda händer med ett jämnt tryck. Var försiktig - osten är varm! Pilla bort bakplåtspappret, låt parmesankorgen svalna och ta sedan bort den från porslins- eller glasskålen. Upprepa tills att du format och skapa alla fyra skålar. Om du smälter all ost på en gång kommer du mest troligen att misslyckas, eftersom att osten för korg 2,3 och 4 hinner stelna innan du hunnit klart med korg 1. Så, det tar lite längre tid men det sparar en hel del frustration i köket :)

Tips!

För vår fräscha vårsallad använde vi isbergssallad, betor, cocktailtomater, gurka och krasse. Dressing gjorde vi på 1 tsk olja och 1 msk vinäger, som vi blandade ihop tillsammans med en nypa socker, salt, peppar och finhackade örter. Givetvis kan du addera mer grönsaker efter smak och tycke. Och för en matigare sallad, addera grillad kyckling eller halloumi, och toppa med rostade cashews. Mums!

Parmesankorg fylld med vårsallad

BÄSTA FÖR RESTER?

Överblivna parmesankorgar? Täck dem - se till att inte trycka för hårt - med Toppits® aluminumfolie och förvara i rumstemperatur. Parmesanskålarna kan också brytas till chips - perfekt att strö över en sallad, eller att dippa i hummus, färskost med örter..

Receptet kan också enkelt justeras till exakt det antal av skålar du behöver. För en skål, använd 50 gram parmesan, 5 gram mjöl och 1 tsk hackad persilja.

liknande recept

Den allmänt omtyckta, smakrika rökta laxen är vår inspirationskälla – fast vår variant är utan lax och ersatt med fina morotsstrimlor som har marinerats i en kryddig marinad.

Sötpotatisbröd 17.09.2020

Saftiga små bröd på sötpotatis

Cheesecakemuffins 25.09.2019

Cheesecake i miniformat - krämiga godheter