startsida > Recept > Morotslax – det veganska alternativet till rökt lax
print

Morotslax – det veganska alternativet till rökt lax

Den allmänt omtyckta, smakrika rökta laxen är vår inspirationskälla – fast vår variant är utan lax och ersatt med fina morotsstrimlor som har marinerats i en kryddig marinad.

Alla pratar om veganska rätter och det är inte utan orsak: Det finns nämligen många goda alternativ till fisk och kött, som inte bara är snabblagade utan även imponerar med sina smaker! Som vår morotslax!

Rätten lever upp genom den smakrika marinaden, som ger morötterna en oemotståndlig krydda. Morotslax är inte bara ett raffinerat grönsaksalternativ till fisk, utan blir även en riktig snackis bland vännerna när du serverar den på brunchen, toppad på en bagel! Vi visar dig hur du på nolltid lyckas med morotslaxen.

Ingredienser

för 4 portioner
300  g morötter
1  tsk flytande rökarom
2  st tamari- eller sojasås
1  msk risvinäger (eller annan vinäger eller citronjuice)
2  msk raps- eller solrosolja
1  msk linfröolja
½  tsk havssalt
1  tsk lönnsirap
1  msk torkade alger
Förberedelse
30 min
Svårighetsgrad

Rekommenderade produkter

Förberedelse

Gör så här:

Steg 1:

Skär morötterna i tunna, långsmala strimlor med en grönsaksskärare.

Steg 2:

Ånga strimlorna antingen med hjälp av en ångkokningsinsats eller en värmebeständig sil över en stor kastrull med vatten. Ångkoka dem i cirka 5 minuter tills de är mjuka.

Steg 3:

Häll över morötterna i en skål och låt svalna lätt.

Steg 4:

Lägg de ljumma morotsstrimlorna i en Toppits® återförslutningsbar Zipper®-plastpåse och tillsätt marinadingredienserna. Stäng den återförslutningsbara Zipper®-plastpåsen och skaka försiktigt så att morötterna blir jämnt täckta med marinaden.

Steg 5:

Till sist tillsätts de torkade algerna till de marinerade morötterna, förslut sedan den återförslutningsbara Zipper®-plastpåsen från Toppits® lufttätt och låt blandningen dra i kylen under minst en natt.

Steg 6:

Servera efter lust och humör! Morotslaxen är en fantastiskt mångsidig rätt som smakar underbart gott på bagels, i en sallad och även i pasta, quicher och wraps. Hoppas du gillar receptet!

Det bästa med detta? När de marinerade morötterna är lufttätt förvarade i Toppits® återförslutningsbara Zipper®-plastpåse håller de sig i upp till fyra dagar i kylen. 

Tipps från proffsen: Vänd på påsen en gång om dagen, så att morotsstrimlorna förblir jämnt täckta med marinaden. Ett annat tips till alla som föredrar extra kryddigt: Ju längre morötterna får dra i kylen, desto intensivare blir smaken.

Vill du ha fler enkla och hållbara recept med en smart twist? Vi har även tagit fram något gott för alla gottgrisar, som till exempel detta veganska chokladmousse-recept. På vår webbsida hittar du inte bara mångsidiga recepttips, utan även smarta tips på hur du tillvaratar och bevarar färskheten på matvarorna.

liknande recept

Delikata muffins med en touch av Grekland

Grön smoothie 25.09.2019

En powermix för ditt immunförsvar

Stoppa matsvinnet. Här ger vi dig höstens bästa zero waste-tips!