startsida > Recept > Lakritskladdkaka med hallongrädde
print

Lakritskladdkaka med hallongrädde

Salt, sött och syrligt

De många kontrasterande smakerna – den kryddiga chilin; syrliga hallonen; salta lakritsen – gifter sig himla bra med den rika och fylliga chokladen, och passar både ung som gammal, finsmakare som.. ja, sötsugen. Baka i klassisk rund kakform eller gör en avlång variant och skär till små brownieliknande godbitar. Mums!

Ingredienser

för 8 portioner
3  dl socker
  dl mjöl
4  msk kakao
  tsk vaniljsocker
2  st ägg
100  g smält smör
   Glasyr
3  msk vispgrädde
75  g mörk choklad
75  g smör
   lakritspulver efter smak, ca 1.5 - 2 tsk
   flingsalt
   chiliflakes
   Tillbehör
   vispgrädde
   hallon
Förberedelse
20 min förberedelse, 35 min bakning
Svårighetsgrad

Rekommenderade produkter

Förberedelse

Steg 1:

Sätt ugnen på 175 grader (160 grader i varmluft). Klä en form (rund eller avlång) med Toppits® bakplåtspapper. Smält smöret och låt svalna ett litet tag. Blanda sedan alla torra ingredienser, och tillsätt därefter det smälta smöret och äggen. Blanda till en jämn smet och häll över i formen.

Steg 2:

Grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 30-35 grader - håll koll på kakan så att du får den så krämig du vill ha den. Låt svalna.

Steg 3:

Nu är det dags för den krämiga glasyren - pricken över i:et!

Låt grädden koka upp. Ta kastrullen från plattan och lägg i choklad samt smör i bitar, och låt smälta samman. Tillsätt lakritspulvret. Låt svalna och häll sedan glasyren över kakan. Strö därefter över flingsalt och chiliflakes.

Kladdkaka med lakrits och hallon med Toppits bakplåtspapper

Steg 4:

Ställ kakan i kylen (täckt med plastfolie) i minst en timme. Servera sedan kladdkakan med vispad grädde, smaksatt med hallon. Mums!

Bästa för rester? Om du mot förmodan får någonting över av den försvinnande goda kladdkakan kan du frysa ner detta. Lägg kladdkakan i Toppits® fryspåsar och förslut väl. Kakan kommer inte hålla sig precis lika bra som efter bakning, men se till att låta den tina ett tag innan servering så ska det bli bra. Om du redan på förhand vet att endast hälften av kakbottnen kommer ätas, sprid då bara glasyr över denna del och frys ner resterande del utan glasyr. Då håller sig kladdkakan ännu bättre!

liknande recept

Punktligt till världschokladdagen har vi tagit fram ett speciellt recept för alla gottgrisar därute: vegansk apelsin-chokladtryffel. Mjukt smältande innehåll täckt med knaprig mörk choklad – helt enkelt oemotståndligt!

Perfekt svalkande efterrätt för varma sommardagar

Naturligt sötade, saftiga och svinnsmarta grötmuffins med äpple och banan