startsida > Recept > Krusbärsmuffins med marängtäcke
print

Krusbärsmuffins med marängtäcke

Läcker minitårta i muffinsform

Den fluffiga och krämiga krusbärskakan med len maräng försvinner i ett nafs. Med muffinsformar av bakplåtspapper får dina bakelser den perfekta rustika looken - de ser precis så hembakta ut som de är.

Ingredienser

för 12 portioner
125  g smör
200  g krusbär
500  g mjöl
125  g florsocker
100  g malen mandel
6  st ägg (strl M)
150  g socker
1  nypa salt
Förberedelse
55 min
Svårighetsgrad

Rekommenderade produkter

Förberedelse

Steg 1:

Börja med att skapa muffinsformar av Toppits® bakplåtspapper. Skär pappret i rutor storlek 10x10 cm. Vik varje kvadrat två gånger och vik sedan det igen. Tips: om du lägger en liten bit smör i varje tråg innan du sticker ner pappret så håller muffinsformarna sig bättre. Placera rutorna i mitten av de individuella muffinstrågen och tryck ner med hjälp av ett glas så att du formar en skål.

Steg 2:

Förvärm ugnen till 200°C (180°C om du använder varmluft). Smält 125 g smör och låt svalna. Medan du väntar, skölj och torka 200 g krusbär.

Steg 3:

Blanda 50 g mjöl, 125 g florsocker och 100 g malen mandel. Häll i det smälta smöret och blanda ordentligt med en visp.

Steg 4:

Knäck äggen och separera äggulan från äggvitan. Häll i äggvitan (lätt vispad) i blandningen av smör och mjöl och blanda ordentligt med vispen. Äggulan används inte för detta recept, så använd dem till en omelett eller frys ner. Om du fryser ner gulorna (ett tips är att använda istärningspåsar), addera lite salt eller socker (1/2 tesked salt/1 msk socker räcker till 2,5 deciliter äggula) så bevaras gulorna bättre. De håller sig i upp till ett år.

Steg 5:

Häll i smeten i de egengjorda muffinsformarna och tryck försiktigt i tre krusbär i vardera form. Baka muffinsen i cirka 20 minuter tills de är gyllenbruna. När de är klara, låt dem svalna i plåtformen.

Steg 6:

För marängtäcket, ställ ugnen på 220°C (grillfunktion eller övervärme). Placera gallret i den övre delen av ugnen, men med tillräckligt avstånd till grillgallerna i taket. Blanda 150 g socker och 40 g vatten i en liten kastrull. Värm till högsta temperatur utan att blanda runt, och koka i cirka 1 minut tills det att sockret upplösts helt. Ta bort kastrullen från värmen.

Steg 7:

Knäck två ägg och separera gulorna från vitorna. Vispa äggvitorna tillsammans med en nypa salt tills det att du fått en skummig blandning. Häll i en tunn stråle långsamt i sockerblandningen i äggviteskummet medan du vispar på högsta hastighet. Vispa äggvitorna ytterligare 3-4 minuter tills att de tjocknat, glänser och är krämiga.

Steg 8:

Häll äggvitorna i en Toppits® spritspåse och spritsa över muffinsen som en hätta eller i en spiral. Du kan även dutta dit små klickar av maräng och med hjälp av baksidan av en sked forma ett härligt, fluffigt moln. Baka sedan de nu marängtäckta muffinsen i cirka 3 minuter tills det att täcket är gyllene. Ta ut muffinsen - nu är det bara att njuta av den sötsyrliga bakelsen.

Muffins med krusbär och maräng i bakplåtspapper

liknande recept

Sött äpple med ännu sötare karamell - perfekt till Alla hjärtans dag

På jakt efter den perfekta påskpresenten? Vi har en god (bokstavligen) idé! Använd överblivna, trötta morötter och baka en god minikaka i glas. Täck den med bakplåtspapper eller med ett bivaxöverdrag.

Piroger 15.02.2021

Hemgjorda piroger - för utflykt, till mellanmål, som en snabbfixad lunch..