startsida > Recept > Julgransbrownies
print

Julgransbrownies

Kletiga, ljuvliga och juliga

Brownies är lika gott året om - det finns alltid en ursäkt till att baka (och smaka..). Med grön frosting, färgglatt strössel och förvandlar du med små medel snabbt och enkelt en klassiskt krämig brownie till en festlig julgranskaka med smak av choklad.

Ingredienser

för 4 portioner
3  st ägg
  dl socker
  dl mjöl
6  msk kakao
  tsk vaniljsocker
150  g smör
   Frosting
30  g smör (rumsvarmt)
  dl florsocker
½  tsk vaniljsocker
½  msk citronsaft, färskpressad
50  g cream cheese
   några droppar valfri karamellfärg
   strössel, silverkulor
Förberedelse
15 min förberedelse + 35 min ugn + 15 min dekoration
Svårighetsgrad

Rekommenderade produkter

Förberedelse

Brownie med julgransmotiv på Toppits bakplåtspapper

Steg 1:

Sätt ugnen på 175°C (160°C i varmluft). I en stor skål, blanda alla torra ingredienser: socker, mjöl, kakao och vaniljsocker. Tillsätt sedan äggen och det smälta smöret. Täck en bakform med Toppits® bakplåtspapper. Häll sedan in smeten, och sätt in formen i ugnen i cirka 30-35 minuter.

Vi valde att göra vår brownie ganska platt, och använde en bakform med måtten 24x22 cm. Tänk på att justera bakningstid beroende på hur tjock (och kletig) du väljer att göra din brownie: ju tjockare brownie, desto längre bakningstid.

Steg 2:

När kakan bakats, sätt plåten åt sidan för att svalna en stund. Under tiden kan du förbereda frostingen som du sedan dekorerar dina julgransbrownies med. 

I en djup skål, blanda rumsvarmt smör, florsocker, vaniljsocker och citronsaft med en elvisp tills du fått en krämig massa. Blanda sedan ner cream cheese och några droppar karamellfärg. Vi valde grön för att skapa grenar på julgranen, men du kan också välja exempelvis rosa för att måla julgranskulor. 

Brownies i bakform på bakplåtspapper med Toppits

Steg 3:

När brownien svalnat är det dags att skära den i små trekanter, så att bitarna liknar små julgranar. Se bild ovan. De delar som "blir över" får du se som färdkost! När du skurit bitarna, ta bort bakplåtspappret och lägg dina brownies separerade på en bricka eller större fat. 

Steg 4:

Nu är det dags för det roliga: dekorationen! Ta en Toppits® spritspåse, klipp av änden och använd ett av de tre medföljande munstyckena för att sedan kunna skapa ett fint mönster. Fyll påsen med den frosting du gjort, och börja sedan spritsa. Julgransgrenar, julgranskulor - det väljer du själv! Efter att frostingen är på plats kan du pynta ytterligare med det strössel du vill ha. Silverkulor skapar en illusion av stjärnor. Så, nu är det bara dags att njuta! 

Bästa till rester

Om du på förhand vet att alla brownies inte kommer gå åt vid första fikan, undvik gärna att dekorera kakan innan förvaring eller nedfrysning eftersom att frostingens textur tenderar att försämras efter några dagar. 

Brownies i kyl eller rumstemperatur?

Utan dekoration: Efter att du skurit upp kakan i portioner, täck formen eller bitarna med Toppits® aluminiumfolie och förvara i rumstemperatur. Detta kräver att du äter kakan inom någon några dagar, annars blir brownien torr. 

Med dekoration: Förvara kakan i kylen. De håller i cirka fem dagar.

Frysa brownies? 

Om du vill spara dina brownies längre går det bra att frysa ner dem, men du bör veta att konsistensen kan ändras en del. För att bevara dina brownies så bra som möjligt, linda in portionsbitarna först i plastfolie, sedan i aluminiumfolie, och till sist i en lufttät fryspåse. Förvaringen och "paketeringen" sker på samma sätt om du fryser ner en hel kaka i form.

Julmat, julbak.. Håll koll på innehållet i din frys med hjälp av vår Frysapp! Inget glöms, inget slängs. 

liknande recept

Påskkakor 05.04.2020

Spröda kaninkakor av mördeg

Knaprigt knäcke kryddat med kummin!

Söt och knaprig - med choklad och mandel!