startsida > Recept > Jordgubbspaj
print

Jordgubbspaj

Knäckig, söt smulpaj fylld med somriga jordgubbar

Hemmagjord jordgubbspaj (helst egenplockade jordgubbar..): år efter år tar den välförtjänt plats på bufféer vid skolavslutningar, födelsedagar och sommarfester - och givetvis på midsommar. Den knäckiga smördegen blir ett ljuvligt täcke till de söta, mogna jordgubbarna, och med vaniljsås eller vaniljglass har du en efterrätt som det nästan är omöjligt att stå emot.

Ingredienser

för 8 portioner
   Fyllning
700  gram jordgubbar
2  msk rårörssocker
  msk potatismjöl
  krm salt
   Smuldeg
115  g smör
2  dl vetemjöl
1  dl havregryn
1  dl rårörssocker
   Topping: 2 tsk florsocker
Förberedelse
45 min
Svårighetsgrad

Rekommenderade produkter

Förberedelse

Steg 1:

Sätt ugnen på 200 grader.

Skölj och ansa jordgubbarna och dela dem sedan i mindre delar.

Steg 2:

Blanda socker och potatismjöl i en skål. Vänd runt jordgubbarna i blandningen. 

Gör smuldegen genom att arbeta samman mjukt smör med resten av ingredienserna. Ett tips är att blanda smuldegen i en Toppits® fryspåse så slipper du onödig disk. Färdig smuldeg kan förvara i frysen och tas fram när det är dags för paj.

Steg 3:

Strö hälften av degen i botten av formen - vi valde en Toppits® paj- och bakform. Lägg jordgubbarna ovanpå och toppa med resten av smuldegen.

Somrig jordgubbspaj med vaniljsås i aluminiumform från Toppits

Steg 4:

Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter eller tills pajen fått färg. 

När den är klar, låt den svalna något och pudra därefter över florsocker - servera gärna med vaniljsås eller vaniljglass!

liknande recept

Rödbetsbröd 16.01.2020

Så färgglatt, fylligt och smakrikt - perfekt med ost och honung

För en portion eller flera: 10 minuters förberedelse - resten sköter ugnen

Pretty in pink - färga hamburgarbröden med rödbetor