startsida > Recept > Blomkålspizzabotten av rester
print

Blomkålspizzabotten av rester

Ligger det rester av blomkål och väntar på dig i kylen? Med detta recept lagar du enkelt en god och nyttig pizzavariant av dina överblivna grönsaker.

Har blomkålen legat orörd i kylen i några dagar? Då är det dags för ett recept med blomkål i ugn: blomkålspizza! Med detta recept fixar du en väldigt god, glutenfri och kolhydratssnål pizzavariant av blomkålsrester- Den gyllene botten av blomkål, ägg, ost och kryddor blir dessutom extra krispig. För ett perfekt bakresultat formar du blomkålsdegen i önskad pizzastorlek på ett ark Toppits® bakplåtspapper – arket är glidfritt och rullar inte ihop sig.

Ingredienser

för 4 portioner
700  g blomkål
70  g ost (mozzarella eller parmesan)
1  vispat ägg
   Kryddor, salt och peppar
   Valfri topping
Förberedelse
45 min
Svårighetsgrad

Rekommenderade produkter

Förberedelse

Så här gör du pizza av blomkålsrester

 

  1. Ta bort blomkålsbladen. Riv blomkålen fint med ett rivjärn eller i en matberedare så att det blir till ett ris.
  2. Värm blomkålsriset i ca 4-5 minuter i mikron, så att det mjuknar.
  3. Låt blomkålsriset rinna av, vira in det i en ren kökshandduk och pressa ut så mycket vätska som det går. För att inte bränna händerna efter du mikrat är det bäst att låta blomkålen svalna innan du virar in den i kökshandduken.
  4. Sätt ugnen på 180 grader.
  5. Blanda ihop blomkålsris, ost, ägg och kryddor och knåda ihop till en jämn deg.
  6. Förbered bakplåten. Lägg ett ark Toppits® bakplåtspapper på bakplåten - ingenting fastnar och det behövs inget extra fett.
  7. Nu är det dags att forma pizzadegen. Lägg degen på Toppits® bakplåtspapper och tryck ut den till en jämn cirkel. Du behöver inte oroa dig för att pappret ska glida runt: Bakplåtspappersarket har en glidfri undersida – det gör att det håller sig på plats när du formar pizzadegen.
  8. Baka pizzabotten i 25 minuter och ta ut den ur ugnen. Toppa pizzan med något som du tycker är gott, t.ex. spenat, paprika, skinka m.m. Baka därefter blomkålspizzan i ytterligare 10 minuter.

Pizza-pa-blomkal-bakat-pa-Toppits-bakplatspapper

Nu är din pizza av blomkål klar! Om det, mot förmodan, blir rester kvar av pizzan kan du täcka dessa med lite Toppits® plastfolie och förvara i kylen till nästa dag.

Vill du testa fler fantastiska recept och få hållbara tips? Då kan du kolla här.

liknande recept

Grön smoothie 25.09.2019

En powermix för ditt immunförsvar

Av övermogen tomat kan du göra en jättegod hemmagjord ketchup. Ett recept som definitivt platsar på sommarens grillfester!

Grillad pizza 22.06.2020

Baka pizzan på grillen - lika gott som på pizzeria