print

Bagels

En äkta New York-klassiker med frasig utsida och seg insida

Upplev världen från ditt kök. Den goda, mäktiga bageln har redan gjort sin egen resa över jordklotet: med ursprung i Polen tog den sig över Atlanten och är idag lika synonym med New York som kanelbullen är med Sverige. Fixa enkelt fräscha, nybakade bagels där hemma och toppa med cream cheese, lax, ost - eller kanske peanut butter & jelly? 

Och hur du lyckas med den frasiga ytan? Det är mycket enklare än vad du tror - vi visar dig hur!

Ingredienser

för 12 portioner
25  g jäst
5  dl vatten
1  msk ljus sirap
1  tsk salt
13  dl mjöl
2  l vatten
1  msk socker
2  msk sesamfrön
2  msk vallmofrön
Förberedelse
1.5 h + 1.5 h jäsning
Svårighetsgrad

Rekommenderade produkter

Förberedelse

Steg 1:

Strö mjöl på två bakplåtspappersklädda plåtar. 

Lös upp jästen i ljummet vatten och tillsätt därefter sirap, salt och det mesta av mjölet. Knåda ordentligt i 10 minuter. Låt jäsa övertäckt i 1 timme. 

Steg 2:

Forma Toppits® aluminiumfolie till 12 små cylindrar genom att vika foliet och rulla runt ett finger. 

Bagels_aluminiumfolie_jäsning_recept_Toppits

Steg 3:

Ta upp degen och på mjölat bakbord och knåda den igen för att lösa upp eventuella bubblor. Dela i 12 delar. Rulla delarna till bullar, gör ett hål i mitten, sätt foliecylindern i hålet och lägg bröden glest på plåtarna. Låt jäsa övertäckt i en halvtimme. 

Steg 4:

Sätt ugnen på 225 grader. Koka upp vatten i en vid kastrull och tillsätt sockret. 

Steg 5:

Lägg några bagels i taget i kastrullen och låt koka i några minuter - använd hålslev för att vända dem ett par gånger.

Bagels_cream_cheese_jam_baking_Toppits

Steg 6:

Ta upp bröden och lägg tillbaka dem på plåtarna. Strö över frön och grädda i mitten av ugnen i 10-15 minuter, eller tills de fått färg.

Ta bort folien och låt bröden svalna på galler. Klart! Bre på smör, cream cheese, sylt, marmelad.. Ja, vad du än väljer är vi säkra på att det kommer bli ljuvligt gott!

Bästa till rester!

Färdiga bagels går väldigt bra att stoppa i frysen i Toppits® fryspåsar - ju snabbare du fryser in dem efter bakning, desto godare blir resultatet när du väl tinar upp och värmer dem vid ett senare tillfälle.

Om din bagel är fryst, lägg den i ugnen på 175 grader. Uppvärmningstid beror på din bagels storlek: för en liten räcker ca 10 minuter, och för en större krävs ca 12 minuter. För ett extra frasigt resultat: när din bagel är uppvärmd, skär den i hälften och stoppa skivorna i en brödrost. 

Använd vår Foodsaver App för full koll på om du har några bagels kvar i frysen, eller helt enkelt behöver baka en ny omgång ;)

För kortvarig förvaring (ca två dygn) håller sig bagels fräschast stoppade i en papperspåse. Pappret gör så att både smak och den frasiga ytan håller sig intakt, men brödet kan dock bli lite segare. Lösningen på detta är att värma brödet igen i ugn (spraya isåfall lite vatten över för frasigare yta) eller brödrost. 

liknande recept

Mandelmjölk passar med sin nötiga smak perfekt för matlagning och bakning och även för den populära mjölkskvätten i kaffet. Vi visar dig hur du själv gör denna mjölk och hur du kan göra mumsiga energibollar av resterna.

Sött, varmt och oemotståndligt gott!