startsida > Tips & Tricks > Bästa förvaring utanför kylskåpet
print

Bästa förvaring utanför kylskåpet

Förvaring på rätt sätt med Toppits®: skafferiet

Kylskåp och frys i all ära, men ett skafferi är en utomordentligt bra förvaringplats så länge det hålls mörkt och har bra ventilation. För att hålla dina torra varor i ett bra skick länge bör de förvaras i högst 70% luftfuktighet vid en temperatur på omkring 15 till 20°C.

15. Augusti 2019, 00:00

För att få en bra överblick är det bra att sortera efter produkttyper i olika fack. Sortera till exempel ris och pasta i ett fack, konserverad mat i ett annat. Du kan effektivt skydda livsmedel från att bli gammalt genom att förvara det i glasburkar. Se till att nyare produkter förvaras längst in så att äldre produkter används först.

Bäst före-datum vs sista förbrukningsdag

Förutom socker så har alla stapelvaror ett bäst före-datum som man bör kontrollera regelbundet. För att enkelt kunna se all information om produkten använd Toppits® påsar med deras smarta etiketter. Du kan enkelt anteckna innehåll och bäst före-datum. Du behöver inte en speciell penna utan bara en vanlig kulspetspenna. En bra idé för att skriva anteckningar är att använda Toppits® frysetiketter. De är självhäftande och färgkodade så att varje typ av livsmedel har sin egen färg.

Ett bäst före datum är inte alltid en garanti för att din mat är i toppskick. Om maten är möglig eller har blivit angripen av insekter, bör den slängas omedelbart. Glöm inte att rengöra hyllan ordentligt efteråt. Detta gäller även när förpackningen är uppblåst eller lock på burkar inte varit helt förslutna. Innehållet bör så fall inte ätas utan kastas.

Många livsmedel går att äta efter det att bäst före-datum passerats. Med andra ord är det helt onödigt att slänga produkten om den är okej. Lukta, känn och smaka - dina sinnen kan oftast guida dig rätt.

Annorlunda är det med livsmedel märkta med ett sista förbrukningsdatum. Dessa varor får inte säljas efter det präntade datumet, och bör därför heller inte konsumeras efter att varan "gått ut" eftersom att det kan vara direkt hälsofarligt. Känsliga livsmedel som bland annat kött, fisk och rå korv har denna märkning.

Viktig information om vissa livsmedel

Man kan slå in kakor på olika sätt: Krispiga kex med nötter, förblir krispiga och välsmakande om de slås in i Toppits® aluminiumfolie. Mjuka kakor behåller sin konsistens och smak bäst när de slås in i Toppits® Plastfolie.

Livsmedel som används dagligen men inte förvaras i kylskåp måste lagras rätt. Skivat bröd håller sig fräsch mycket längre om det förvaras i Toppits® fryspåsar med dubbelförslutning. Lök och vitlök förvaras bäst på en torr och mörk plats eller i grönsakslådan i kylskåpet. Det är mycket viktigt att förvara mjöl och flingor på en torr plats. Vårt tips: fyll Toppits® fryspåsar med grovsalt, gör hål i påsen med en tunn nål och placera påsen på hyllan brevid andra livsmedel. Detta avfuktar effektivt luften i skafferiet.

Rekommenderade produkter

Mer inspiration

När höstsäsongen återigen är här, står pumpa högt upp på inköpslistan. För att du ska kunna släppa loss din kreativitet i köket, visar vi dig olika sätt att frysa in höstgrönsaken, så att du alltid har den till hands för olika pumparecept.

Oavsett om du använder den som garnering, i en sallad eller i en smoothie - spenat är nyttigt OCH gott. Med våra tips och tricks kan du förvara den på bästa sätt och hålla den fräsch längre.