startsida > Tips & Tricks > Frys jäst deg - på rätt sätt
print

Frys jäst deg - på rätt sätt

Bakade bullar och färskt bröd utan lång jäsning - tack vare frysen

Älskar du hembakat varmt bröd eller ljumna bullar med ost och smör till frukost? Det gör vi, och vi har ett tips som gör att du inte behöver gå upp i ottan för att baka: frys ner din jästa deg med Toppits® fryspåsar! Med våra treskitsfryspåsar är den färdiga degen i goda händer, och den behöver bara en liten plats i frysen. När det är dags att tina degen innan gräddning låter du den vara kvar i påsen - så blir den extra mjuk och lätt att kavla ut.

12. Mars 2021, 08:43

Steg för steg: en perfekt fryst jäst deg

1. Förbered jäst deg och frys ner

Förbered och blanda degen och häll sedan ner den i en fryspåse från Toppits®. En deg på 500 gram passar även perfekt i en treliters Safeloc®-påse, eller en återförslutningsbar treliters Zipper®-allroundpåse. Oavsett vilken påse du väljer, förslut den utan att trycka ut överflödig luft.

2. Godkväll - ta ut den jästa degen från frysen

Kvällen innan du ska baka, ta ut den förberedda degen från frysen och placera på köksbänken utan att öppna påsen. Degen behöver nu tina i rumstemperatur i cirka 12 till 15 timmar för att resa sig. Eventuellt har påsen under jäsningsprocessen rest sig, men i vilket fall är degen nu redo för att bakas!

3. Godmorgon - nu är det dags att baka!

Ta nu ut den jästa degen från fryspåsen, knåda den och forma den som du vill: ett bröd, släta bullar, vetekrans eller kanske kanelbullar? Placera degen på en ugnsplåt täckt med Toppits® bakplåtspapper, täck med en fuktig handduk och låt jäsa ytterligare i 20 minuter. Om du vid frukosten är superhungrig och inte kan vänta en sekund till, kan du vid kris baka bullarna i ugnen utan den nyss nämnda jäsningen. Baka bullarna i den förvärmda ugnen enligt recept - med en förberedd deg kan baktiden vara cirka fem minuter längre. Ta ut bullarna, limpan, kransen eller vad du nu bakat till perfektion och njut av den oslagbara doften av nybakat!

Tänk på vid frysning

Efter att du fryst ner en deg innehållandes jäst håller den cirka 6 månader i frysen. För att ha koll på när du senast bör förvandla degen till ljuvliga bullar, använd vår Foodsaver-app. Den kommer ihåg när du glömmer!

Rekommenderade produkter

Mer inspiration

Vad är i det närmaste ett måste på grillpartyt? Örtsmör såklart! Till grillade grönsaker, kött eller som pålägg på baguetten – vi visar dig hur du gör den här klassikern själv och fryser in den.

I bara några få steg fryser du in den mångsidiga höstliga kålen för senare förtäring.

Sätt färg på julens godisbuffét! Med vårt enkla recept gör du en egen kristyr färgsatt med överbliven rödbetsjuice och överblivet matchapulver som garanterat kommer lysa upp bland julgodiset.