startsida > Campaigns > Toppits® - nu från 35% återvunna resurser

Toppits® - nu från 35% återvunna resurser

Låt oss göra skillnad - tillsammans

20. Augusti 2021, 11:05

Idag tillverkas flera av våra produkter av 35% återvunna råvaror, men detta är bara början: vårt mål är att enbart tillverka produkter som är helt cirkulära, något vi tänker nå genom att successivt öka andelen återvunnet material i våra artiklar tills vi landar på 100% år 2025.

Våra Toppits®-produkter är idag tillverkade av 35% återvunnet material - år 2025 är vårt mål att nå 100%

Dessa råmaterial, som idag utgör 35% av materialet i många av våra produkter, är organiskt avfall från livsmedelsindustrin som är säkra för kontakt med mat och bra för planeten - till skillnad från ny plast tillverkad från fossila råvaror. Varje litet steg mot vårt mål att tillverka 100% cirkulära produkter räknas.

De 35% vi hittills nått är givetvis bara ett första steg: vi jobbar hårt för att alla våra produkter 2025 ska vara tillverkade av 100% återvunna resurser. Förändringen och ökningen av andelen återvunnet material i våra produkter är en pågående process. Nuvarande sammansättningar granskas noggrant, och för att samtliga av Toppits® produkter gradvis ska kunna tillverkas helt av återvunna eller förnybara råmaterial behövs i vissa fall leveranskedjorna granskas och ibland även produkterna i sig omformas helt. Tillsammans med våra råvaruleverantörer strävar vi efter en massbalansmetod. Det innebär att vi använder plast tillverkad av förnybara eller återvunna råvaror samtidigt som en hög energi- och materialeffektivitet står i fokus.

Våra produkter är återvinningsbara

Den sorgliga sanningen: alldeles för ofta hamnar plast som endast använts en gång i soporna, när den istället hade kunnat hanterats som en värdefull, återvinningsbar resurs. Detta vill vi ha en ändring på: all plast som inte återvinns måste undvikas!

Förutsatt att plast kastas på rätt sätt är den oftast ganska enkel att återvinna, och kan då användas om och om igen. Detta gör den till ett väldigt effektivt råmaterial med stora fördelar jämfört med många andra material gällande transportvikt, hållbarhet och formbarhet. För att möjliggöra att plast inte slängs i onödan måste inte bara kasseringen av materialet fungera utan givetvis även insamlingen och återvinningen.

För oss är det viktigt att våra produkter är lätta att sortera och kassera så att de enkelt kommer in i återvinningscykeln igen och kan användas till andra produkter.

Ett annat av våra mål är att öka våra produkters livslängd genom att göra dem återanvändbara. Vår återförslutningsbara Zipper®-plastpåse samt vår Ziploc®-/SafeLoc®-fryspåse med dubbelförslutning kan enkelt rengöras och återanvändas flera gånger om. Och efter att de har gjort sitt jobb i köket - hållit dina örter fräscha; förvarat marinerat kött och frysta rester - kan du ge dem ett andra liv genom att använda dem för att:

  • Sortera några skruvar eller andra småsaker som lätt kommer bort
  • Låta dina blomlökar ligga i ide under vintern
  • Förvandla dem till ett kylpaket för din nästa picknick

Om du vill ha fler tips på hur du kan underlätta återvinningen av plast har vi några idéer:

  • Läs på om och håll koll på dina lokala återvinningsföreskrifter
  • Ha ett separat kärl för sortering av plast
  • Separera produkter innan du återvinner dem. Stoppa t.ex. inte flera fryspåsar i varandra
  • Markera i din kalender för att påminna dig själv om specifika sophämtningstider
  • Kom förresten ihåg att plast inte behöver rengöras före du kastar den i sopsorteringen

Tack för att du återvinner!

Toppits produkter är tillverkade av 35% återvunna resurer på restavfall från livsmedelsindustrin.

Rekommenderade produkter

Mer inspiration

Så här bevarar du färskheten på den kokta broccolin i frysen.

Full njutning - gourmetmåltider på hemmaplan

Hur du håller dina silverbestick rena med aluminiumfolie