startsida > Tips & Tricks > Mört och aromatiskt: Frys och marinera kött
print

Mört och aromatiskt: Frys och marinera kött

Dyk in i det asiatiska kökets aromatiska värld! Denna jättegoda marinad imponerar med en autentisk kryddig smak och tack vare en hemlig ingrediens blir ditt kött extra mört.

Vi har tagit fram ett smart tips om hur du gör för att få kött precis så tunt och oemotståndligt mört, som det är i asiatiska rätter. Lägg först köttet lufttätt i en Toppits® SafeLoc®-fryspåse med dubbelförslutning och lägg i frysen i 1-2 timmar. Då får köttet exakt den rätta konsistensen, så att du kan skära det i extra tunna skivor med en vass kniv. Sedan återanvänder du SafeLoc®-fryspåsen med dubbelförslutning och marinerar köttet i. Tack vare bikarbonat blir köttet extra mört och smälter i munnen. Testa det och ta hem asiatiska smaker i ditt kök med detta marinad-recept!

17. November 2023, 12:29

Ingredienser för 2 portioner:

200 gram kött (nötkött, fläskkött eller kyckling)

2 msk sojasås

2 tsk hoisinsås

1 tsk sesamolja

1 tsk socker

½ tsk bikarbonat 

1 msk majsstärkelse 

½ tsk svartpeppar

2 msk olja

Gör så här:

  1. Rör ihop alla ingredienserna till marinaden i en skål. 
  2. Skär det frysta köttet tvärs över fibrerna i mycket tunna, lagom stora skivor.
    1. Lägg köttskivorna och marinaden i en Toppits® SafeLoc®-fryspåse med dubbelförslutning, förslut påsen och blanda ihop allt med händerna, så att marinaden fördelas jämnt. Låt köttet dra i minst sex timmar i kylen. 
    2. Sila av det som blir över av marinaden och bryn köttet i en stekpanna med olja. Rör om köttet hela tiden och se till att det inte bräseras.  De tunna skivorna gör att köttet tillagas snabbt.
    3. Lägg köttskivorna och marinaden i en Toppits® SafeLoc®-fryspåse med dubbelförslutning, förslut påsen och blanda ihop allt med händerna, så att marinaden fördelas jämnt. Låt köttet dra i minst sex timmar i kylen. 
    4. Sila av det som blir över av marinaden och bryn köttet i en stekpanna med olja. Rör om köttet hela tiden och se till att det inte bräseras.  De tunna skivorna gör att köttet tillagas snabbt.
    5. Ta köttet ur stekpannan och lägg i det på nytt i pannan om du behöver värma upp skivorna igen efter att allt är färdigbrynt. 
    6. Vill du ha en lite hetare smak? Då kan du tillsätta några droppar srirachasås i den asiatiska marinaden som extra smaksättning.

Mer inspiration

Bevara färskheten på plommonen: Med bara några få steg har du plommon liggande i frysen, redo att förtäras.

Vi har tagit fram tips på hur du bevarar färskheten på osten och vilka ostsorter som går bäst att frysa in.

Med sommarens slut följer även auberginesäsongens slut - men det är verkligen inte slutet för läckra recept som moussaka och liknande! Frys in grönsaken rätt, så kan du njuta av den flera månader senare.