startsida > Tips & Tricks > Mört och aromatiskt: Frys och marinera kött
print

Mört och aromatiskt: Frys och marinera kött

Dyk in i det asiatiska kökets aromatiska värld! Denna jättegoda marinad imponerar med en autentisk kryddig smak och tack vare en hemlig ingrediens blir ditt kött extra mört.

Vi har tagit fram ett smart tips om hur du gör för att få kött precis så tunt och oemotståndligt mört, som det är i asiatiska rätter. Lägg först köttet lufttätt i en Toppits® SafeLoc®-fryspåse med dubbelförslutning och lägg i frysen i 1-2 timmar. Då får köttet exakt den rätta konsistensen, så att du kan skära det i extra tunna skivor med en vass kniv. Sedan återanvänder du SafeLoc®-fryspåsen med dubbelförslutning och marinerar köttet i. Tack vare bikarbonat blir köttet extra mört och smälter i munnen. Testa det och ta hem asiatiska smaker i ditt kök med detta marinad-recept!

17. November 2023, 12:29

Ingredienser för 2 portioner:

200 gram kött (nötkött, fläskkött eller kyckling)

2 msk sojasås

2 tsk hoisinsås

1 tsk sesamolja

1 tsk socker

½ tsk bikarbonat 

1 msk majsstärkelse 

½ tsk svartpeppar

2 msk olja

Gör så här:

 1. Rör ihop alla ingredienserna till marinaden i en skål. 
 2. Skär det frysta köttet tvärs över fibrerna i mycket tunna, lagom stora skivor.
  1. Lägg köttskivorna och marinaden i en Toppits® SafeLoc®-fryspåse med dubbelförslutning, förslut påsen och blanda ihop allt med händerna, så att marinaden fördelas jämnt. Låt köttet dra i minst sex timmar i kylen. 
  2. Sila av det som blir över av marinaden och bryn köttet i en stekpanna med olja. Rör om köttet hela tiden och se till att det inte bräseras.  De tunna skivorna gör att köttet tillagas snabbt.
  3. Lägg köttskivorna och marinaden i en Toppits® SafeLoc®-fryspåse med dubbelförslutning, förslut påsen och blanda ihop allt med händerna, så att marinaden fördelas jämnt. Låt köttet dra i minst sex timmar i kylen. 
  4. Sila av det som blir över av marinaden och bryn köttet i en stekpanna med olja. Rör om köttet hela tiden och se till att det inte bräseras.  De tunna skivorna gör att köttet tillagas snabbt.
  5. Ta köttet ur stekpannan och lägg i det på nytt i pannan om du behöver värma upp skivorna igen efter att allt är färdigbrynt. 
  6. Vill du ha en lite hetare smak? Då kan du tillsätta några droppar srirachasås i den asiatiska marinaden som extra smaksättning.

Mer inspiration

Färska örter och kryddor från trädgården (eller butiken) ger sommarens rätter ljuvliga dofter och smaker. Men hur får jag dem att hålla längre? Vi ger dig tips för optimal förvaring!

Visste du, att det går utmärkt att frysa ris? Vi visar dig steg för steg hur du fryser det kokta riset på rätt sätt, så att du alltid snabbt kan ta fram det för dina risrätter.

Ingen sommar utan ananas! Vi visar dig hur du kan förportionera och frysa in denna exotiska frukt. Då har du alltid fryst ananas redo att ta fram för en mumsig frukostskål, somriga cocktails och hälsosamma smoothies.