startsida > Recept > Italiensk klassiker: Gnocchi av överblivna potatisar
print

Italiensk klassiker: Gnocchi av överblivna potatisar

Handlat för mycket potatis nu igen? Då kan du enkelt laga jättegod gnocchi av det som blir över!

Potatisar är mycket mångsidiga knölar. Det är förmodligen anledningen till att vi gärna handlar hem lite för
många av dem. Men det gör inget. Det går jättebra att göra gnocchi av dem, innan de blir alldeles för mjuka
och inte längre smakar gott. Du kan sedan njuta av den italienska klassikern på en gång eller laga en stor
portion och frysa in för senare.

Ingredienser

för 4 portioner
750  g potatis (mjöliga resp. redan mycket mjöliga
125  g mjöl
125  g mannagryn
1  st ägg
   Salt, peppar
1  kvist salvia
2  msk smör
50  g parmesanost
Förberedelse
1h
Svårighetsgrad

Rekommenderade produkter

Förberedelse

Steg 1:

Koka potatisen med skalet på i ca 20 minuter. När du har hällt av det heta vattnet, skalar du potatisarna helst
på en gång och pressar dem i en potatispress när de fortfarande är varma. Om du inte har en potatispress, kan
du pröva att mosa potatisarna med en gaffel. Eftersom de ändå redan var lite mosiga, funkar detta lika bra.

Steg 2:


Blanda potatismoset med mjöl, mannagryn och ägg och arbeta samman till en smidig deg. Det kan du antingen
göra för hand eller i en hushållsassistent med degkrok. Därefter kryddar du degen med salt och peppar och
låter den vila i en timme i rumstemperatur.

Steg 3:


Koka upp rikligt med saltat vatten i en kastrull och forma sedan en gnocchi som ett första försök. Lägg ner
gnocchin försiktigt i vattnet, sänk värmen så att vattnet inte längre kokar och låt den sedan sjuda i 10 minuter.
Om det behövs kan du nu krydda degen mer eller tillsätta mer mannagryn.

Steg 4:


När du har fått rätt konsistens på degen, formar du den till en ca 2 cm tjock rulle och skär den i 2 cm långa

bitar. Om du vill kan du använda piggarna på en gaffel för att ge gnocchin det klassiska räfflade mönstret. Lägg
därefter ner gnocchibitarna lite i taget i det saltade vattnet och låt dem sjuda på mellanvärme i ca 10 minuter.

Steg 5:


Under tiden kan du tvätta salviabladen och torka av dem. Värm en stekpanna med smör och stek salviabladen
tills de blir krispiga. När gnocchin är färdigkokt tar du upp den ur vattnet och låter den rinna av en kort stund
innan du serverar den med salviasmöret och lite parmesanost. Klart!

Frysa in potatisgnocchi

Det bästa med den här rätten: det går även jättebra att frysa in gnocchi, så att den bevarar färskheten. Låt gnocchin bara rinna av ordentligt efter att den har kokat klart. I stället för att servera den direkt, fryser du bara in den i en SafeLoc®-fryspåse med dubbelförslutning. Där håller den sig färsk i ungefär sex månader – vår Foodsaver App påminner dig i god tid när det är
dags att tina upp och äta den. Du kan då smaksätta din gnocchi med t.ex. en god krämig tomatsås av övermogna tomater eller med chorizo och en smarrig pesto.

Är du sugen på att laga mat? Vi har många goda recept för dig! Har du t.ex. prövat att göra din egen hemlagade ketchup? Eller vad sägs om ett gott potatisbröd?

liknande recept

Den klassiska och italienska förrätten är perfekt för grönsaksrester

Grönsaksbowl 25.09.2019

Vegetarisk, färgglad och fräsch bowl med ugnsrostade grönsaker

Har du några grönsaker över och behöver inspiration till ett uppfriskande sopprecept? Då har vi den rätta soppan för dig! Så här lyckas du med den spanska gazpachon.