startsida > Tips & Tricks > Hur du fryser in kycklingbröst på rätt sätt och bevarar färskheten
print

Hur du fryser in kycklingbröst på rätt sätt och bevarar färskheten

Vi visar dig hur du i några få steg fryser in kycklingköttet rätt, så att du alltid har en bit redo när du blir sugen på en kycklingrätt.

Har du inte haft tid att laga något gott av kycklingbröstfiléerna som du handlade sist? Eller har du precis sett att den lokala bonden har bra pris på kyckling som du vill passa på att utnyttja? Inga problem! Detta livsmedel är inte bara en fantastisk proteinkälla, utan går även bra att frysa in. Med rätt förberedelse kan du frysa in kycklingbröstet och bevara färskheten i upp till 6 månader. Om du sedan föredrar en god kycklingcurry eller wraps med strimlad kyckling, har du alltid ingrediensen redo att ta fram när du snabbt vill laga något gott.

31. Januari 2023, 11:32

Frysa in kycklingbröst: Så här gör du!

Om du vill bevara färskheten i kycklingbröstet, har vi några enkla tips som du ska tänka på. För det första är det viktigt att du fryser in kycklingköttet så färskt som möjligt. Dessutom bör du redan i förväg tänka på att portionera det innan infrysningen. Då kan du vid ett senare tillfälle tina upp mindre eller större portioner. Det är också viktigt att försluta fryspåsarna lufttätt, så att inte kvaliteten på köttet försämras i frysen. Här är en överblick över hur du fryser in bröstfiléerna på rätt sätt:

1. Förbereda kycklingbröstet

Ju färskare kycklingbröstet är då du fryser in det, desto bättre. Om du hos slaktaren eller i mataffären köper några gram extra, är det alltså bäst att du fryser in köttet på en gång när du kommer hem.

2. Portionera kycklingbröstet

Dela upp köttet i lämpliga bitar innan du fryser in det, så att du sedan kan tina upp det i den portionsmängd du behöver. Du skär bara enkelt upp det färska kycklingbröstet på ett rent skärbräde i lämpliga portioner. Skär som du vill, i bitar eller i stimlor – det beror på vilka kycklingrätter du har tänkt dig att laga senare.

3. Förpacka kycklingbröstet

Toppits® SafeLoc®-fryspåsar med dubbelförslutning passar perfekt för infrysning av kyckling och annan fågel. Fyll påsen med kycklingköttet och se till att de förportionerade bitarna fördelas platt i hela påsen och att de så lite som möjligt staplas på varandra. Ju mindre bitarna är, desto lättare är det att ta fram och tina upp dem. För att förpacka köttet lufttätt, lägger du SafeLoc®-fryspåsen med dubbelförslutning på en skärbräda och stänger dubbelförslutningen tills bara en fingerbred öppning kvarstår. Tryck därefter med handen ut resten av luften ur påsen innan du försluter den helt. Nu är kycklingköttet perfekt förberett och klart att förvaras i frysen!

Bonusinfo:

Fryst och lufttätt förslutet kycklingbröst håller sig i ungefär ett halvår i frysen. Tänk på att långsamt och försiktigt tina upp köttet. Särskilt de större portionsbitarna behöver lite längre tid för att tina upp och därför är det bäst om du tinar dessa bitar i kylen och inte i rumstemperatur.

Vår gratis Toppits® Foodsaver®-app påminner dig tillförlitligt när hållbarheten på kycklingbröstet börjar ta slut och när det är dags att laga en god kycklingrätt! Bland våra recept hittar du säkert både ett och annat inspirerande tips på goda rätter som du kan tillaga. Här finns något för alla smaker - veganska och vegetariska rätter och kötträtter!

Vill du få mer tips om hur du bevarar färskheten på olika livsmedel? Hur du fryser in köttfärs på rätt sätt eller hur du förlänger hållbarheten på olika livsmedel i frysen hittar du på vår webbsida!

Rekommenderade produkter

Mer inspiration

Det går även att frysa in nötter för längre hållbarhet. Här hittar du alla tips om hur du fryser in olika nötsorter så att de håller sig färska.

Vi har tagit fram tips på hur du bevarar färskheten på osten och vilka ostsorter som går bäst att frysa in.

Förläng rabarbersäsongen till kallare månader och frys in de krispiga, smakrika stjälkarna