startsida > Tips & Tricks > Frysa in nötter? Självklart!
print

Frysa in nötter? Självklart!

Det går även att frysa in nötter för längre hållbarhet. Här hittar du alla tips om hur du fryser in olika nötsorter så att de håller sig färska.

Så här i jultider är nötter något vi gärna knaprar på - hela, malda, hackade eller hyvlade. De är det perfekta tillbehöret för olika slags bak. Eftersom de innehåller en hög andel fett, är det viktigt att de inte förvaras för länge i en varm miljö – då blir de nämligen snabbt härskna. Då kan du i stället frysa in dem innan de blir dåliga, så håller de sig färska mycket längre.

05. December 2022, 14:27

Våra tips & tricks om infrysning av nötter

Tips nummer 1:

Du kan frysa in nötterna skalade, med skal och även i hyvlad, hackad eller mald form. Det gäller för alla dina nötfavoriter. Mandlar, valnötter eller cashewnötter - in med dem i frysen bara.

Tips nummer 2:

Frys in nötterna när de är så färska som möjligt. Vänta inte tills sista förbrukningsdagen. Ju färskare nötterna är när du fryser in dem, desto längre är de hållbara.

Tips nummer 3:

Dela helst upp nötterna i portioner innan infrysningen. Då blir det enklare att senare ta fram en lämplig mängd ur frysen och på så sätt motverkar du matsvinnet.  Om du bestämmer dig för att frysa in hela nötter, är det bäst om du sprider ut dem jämnt på en tallrik och fryser in dem i ca en timme. Det gör att de inte klibbar fast i varandra. När de har legat i frysen i en timme, lägger du in dina portioner i Toppits® SafeLoc®-fryspåsar med dubbelförslutning.
Du kan sedan ta fram den mängd nötter du behöver och enkelt försluta påsen igen.

Tips nummer 4:

Malda och hackade nötter går direkt att använda i fryst tillstånd. När du vill använda hela frysta nötter för att t.ex. hacka dem, ska de tinas upp först.

Tips nummer 5:

I frysen håller sig nötterna i ungefär ett halvår. Alternativt kan du förlänga hållbarheten på nötter som snart bör förbrukas med ett par veckor om de förvaras i kylen i en Toppits® Zipper® återförslutningsbar plastpåse.

Försöker du minska matsvinnet? Vi hjälper dig med detta och visar dig här hur du kan förvara olika livsmedel innan de blir dåliga, t.ex. lökar eller även jäst för julens vetelängd.

För kunna ha en så bra koll som möjligt och få tillförlitlig hjälp i vardagen laddar du ner vår Toppits® Foodsaver® App gratis - den påminner dig när det är dags att ta fram och förbruka dina frysta varor och är den perfekta hjälpen i ditt foodsaver-uppdrag.

Rekommenderade produkter

Mer inspiration

Blev det färsk jäst över från senaste bakningen? Inga problem. Det är lätt att frysa in och tina upp jästen, så att du kan använda den nästa gång du ska baka. Vi visar dig hur du gör.

Vi visar dig hur du i några få steg fryser in kycklingköttet rätt, så att du alltid har en bit redo när du blir sugen på en kycklingrätt.

Vår kära morot - rotfrukten som passar både för sött och salt. Förvara i skafferi eller kylskåp - och såklart går dem även bra att frysa in. Vi ger dig tips på hur!